Rosenbalsamin, mormorsväxten som går att äta

Rosenbalsamin, mormorsväxten som går att äta

Rosenbalsamin. Foto: Kerstin Engstrand

Eller kameliablommande balsamin, den var förr en vanlig sommarkrukväxt, numera en växt som brukar hamna i kategorin mormorsväxter. Men mormödrar ska man inte underskatta!

Idag finns sällan plantor att köpa så man får dra upp själv från frö. Och det går alldeles utmärkt. Många fröfirmor har den i sitt sortiment.

Det är en rakryggad växt vars stjälk i regel går i rubinrött. Blommorna sitter längs stammen, i bladvecken och de är antingen enkla eller dubbla. Och som de doftar!

Rosenbalsaminens stjälk är vackert rubinröd. Stjälkar, blad och blommor går att äta! Foto: Kerstin Engstrand

Impatiens balsamina är dess vetenskapliga namn. Fröna är ganska små, hårda och svartbruna. Det är en billig växt att dra upp, varje påse har gott om fröer och priset brukar även vara bland de billigaste fröpåsarna.

Så dem inomhus, dvs förkultivera, i såjord, kaktusjord eller i pluggar. Oftast trivs de även i vanlig krukväxtjord. Jag brukar så dem i april-maj. Fröna kan ta tid på sig att gro, ibland hela tio dagar, ibland hela 20. Men de gror så misströsta inte.

Därefter bör småplantorna stå ljust men svalt, annars ränner de i väg. Om du har ett ställe som har en temperatur av 18 – 20 grader är det suveränt, annars kan man ställa sådden när fönsterrutan och då i ett läge där solens strålar inte träffar dem.

Balsaminer vill ”avhärdas”, dvs rastas utomhus i en veckas tid, och då successivt allt längre tid ute innan det är dags att plantera ut dem. Det sker när frostrisken är över och för exempelvis Stockholmsområdet är det oftast runt den 10 juni.

Rosenbalsaminens blad är ätbara. Foto: Kerstin Engstrand

I början går det lite långsamt, men plötsligt så har plantorna fått fart och på sensommaren, i augusti blommar de i regel för fullt och har förgrenat sig. Det finns flera olika sorter och i färgerna vit, rosa, rött, rödvitt och lila. Höjden är mellan 60 och 75 cm. de brukar klara sig utan stöd.

Man kan även toppa några plantor för att få ännu buskigare exemplar men i regel så förgrenar sig plantorna av sig själva.

Rosenbalsamin trivs tillsammans med andra växter i en stor kruka. Foto: Kerstin Engstrand

Därefter blommar de intensivt tills första frosten nyper dem. Men då har vi i regel ätit upp dem! Ja, du läste rätt, rosenbalsamin är en utmärkt växt att anrätta. recept hittar du här. Så därför många så att du ha gott om plantor. Den är även fin som krukväxt eller i balkonglådan och förstås i klassiska lerkrukor.

Frökapslar på väg att mogna. Foto: Kerstin Engstrand

Visste du att denna sköna växt förr kallades för plåsterträd? I England kan man se den kallad för Touch Me Not, för liksom sina övriga släktingar så spricker de mogna  frökapslarna upp vid beröring. De sprätter iväg fröna. Men rosenbalsamin ska inte förväxlas med jättebalsaminen som är rubricerad som invasiv, och som också kallas för sprätt iväg.

Text och foto: Kerstin Engstrand