Trollmos och äppelmjölk

Trollmos och äppelmjölk

Foto: Kerstin Engstrand

Trollmos

Detta blir en mild och len efterrätt eller mellanmål. Alldeles nylagat ska det avnjutas med gräddmjölk. Och för denna rätt är det ett absolut ett måste att alla som ska äta den ska vara med att vispa. För det går ju troll i vårt fina äppelmos…

  • 6 portioner
  • 4 äggvitor
  • 4 dl äppelmos, lättsockrat
  • 1. Häll äggvitor och äppelmos i bunken.
  • 2.  Vispa kraftigt och så länge att moset blir allt ljusare till färgen. Plötsligt börjar moset växa i skålen.
  • 3. Sluta vispa när moset inte växer till sig mera. Servera från en vacker skål

Äppelmjölk

Ett stort glas äppelmjölk och en kanelknäckesmörgås med smör på är inget dumt mellanmål. Mjölken får en fin, mild och frisk smak av äppelmos. Äppelmjölk är också ett gott höstalternativ till en kopp choklad.

  • 1 stort glas om 3,5 dl
  • 2,5 dl mjölk
  • 0,5 dl äppelmos
  • lite kanel
  • 1. Häll äppelmoset i glaset.
  • 2. Häll på mjölken.
  • 3. Rör om med en långskaftad sked.
  • 4. Strö över lite kanel

Gör man äppelmjölk till många kan man blanda hela satsen i en skål och blanda genom att vispa ihop mjölk och mos.

På liknande sätt kan man göra lingonmjölk, ersätt då äppelmoset med lingonsylt.

Text och foto: Kerstin Engstrand