Soltorkade tomater – fast i ugn
Vissa somrar slår verkligen tomatskörden till. Det kan bli så mycket att det räcker gott och väl att äta som de är och till tomatsås men ändå så mognar tomaterna så snabbt att man inte hinner att konsumera dem. Soltorkade tomater har sedan många år varit ett populärt inslag i matlagningen. Varför inte torka lite av överskottet för att sedan, senare i höst kanske ge bort i en fin burk?
Svenska tomater har mycket mera smak än utländska. Torkade tomater har ännu mera koncentrerad smak. Det innebär att våra egna tomater kommer att bli starkare än de torkade italienska som finns att köpa.
Detta är inget billigt sätt att torka på men roligt! Torka antingen i ugnen eller i torkskåpet. De kommer om de förvaras i en tät burk hålla sig fina i många år.
I ugnen tar det längre tid, hela 24 timmar så det gäller att man inte har planerat andra rätter som ska ugnslagas under tiden. Torkade tomater motsvarar viktmässigt 1/10 av färska tomater.
Ugnstorkade tomater
Små, jämnstora riktigt röda och fasta men inte övermogna tomater. De ska vara delade i halvor. Större tomater skärs längs med så att själva stjälkfästet lätt kan tas bort.
1. Sätt ugnen på 80 graders värme.
2. Lägg tomaterna på ugnsgaller med snittytan uppåt. Gallret placeras i sin tur över en långpanna eller en plåt.
3. Placera långpannan/plåten med tomaterna mitt i ugnen. Lämna luckan lite på glänt annars torkar aldrig tomaterna.
4. Först ska tomaterna torka i 12 timmar.
5. Efter de första tolv timmarna vänds tomaterna. Om tomaterna blivit lite blåsiga kan de stickas med en provsticka.
6. Torka tomaterna i ytterligare 6 timmar.
7. Därefter vänds tomaterna igen och torkas de sista 6 timmarna.
Torkskåpstorkade tomater
Små, jämnstora riktigt röda men inte övermogna tomater
1. Dela tomaterna i två delar. Skär dem längs med så att själva stjälkfästet lätt kan tas bort.
2. Lägg tomaterna på ett ugnsgaller med snittytan uppåt.
3. Placera gallret med tomaterna ganska högt upp i torkskåpet.
4 Sätt torkskåpet på maxeffekt.
5. Låt tomaterna torka i ca 6 timmar innan de vänds.
6. Torka dem ytterligare 6 timmar.
Tips, läs även: Gör dina egna tomatchips!
Text och foto: Kerstin Engstrand