Amanda Cobbett broderar naturen

Amanda Cobbett broderar naturen

Amanda Cobbetts broderade skulpturer gjorde succé på Chelsea Flower Show 2019. Foto: Kerstin Engstrand

Utsökt! Det räcker med ett ord. Om någon kan överträffa naturen så är det Amanda Cobbett. Och det med nål och tråd. Nål och tråd blir till mossa, svampar, så delikata att man tror att de är äkta.

Ja, jag fick titta flera gånger, första gången jag såg Amandas konstverk trodde jag att hon hade ramat in sofistikerade torkade svampar. Aj, vad jag misstog mig!

En gammal symaskin, en Bernina, blev det som förlöste hennes skaparkraft. Länge hade Amanda arbetat som textilkonstnär men det var när Berninan och flytten till det brittiska landskapet Surrey och dess kullar som det klickade till. Och nu gör hennes konst, eller är det hantverk, succé. Papier-mâché bidrar till den tredimensionella succén.

Svampar av Amanda Cobbett. De går åt som smör i solsken!  Foto: Kerstin Engstrand
Svampar av Amanda Cobbett. De går åt som smör i solsken! Foto: Kerstin Engstrand

Hennes verk är så vilsamma att betrakta. Samtidigt som de kittlar en att utforska objekten. Och naturen.

Det är under hennes dagliga hundpromenader hon hittar inspirationen och materialet. Som väl hemma överförs till ett verk skapat av nål och tråd. Lager på lager skapar hon en svamp, en bit mossa, en bit bark. En lav. En dags arbete kan bestå av 130 000 stygn. En lödkolv används också. Ibland även lite färg.

Konstverket  placeras alltid i en ram, oftast en behållare av plexiglas så att det alltid kan betraktas tredimensionellt. Precis som i naturen.

Foto: Kerstin Engstrand
Foto: Kerstin Engstrand

Behöver jag säga att hon uppskattar stormar? Då faller oväntade material ner, inspirationskällorna ökar då mångfalt. Till hennes och labradoren Franks stora glädje. Två skogspromenader per dag blir det.

Hon gjorde succé på Chelsea Flower Show 2019. Redan första VIP-dagen hade hon sålt nästan allt.

Vad är den vanligaste frågan hon får?

– Hur jag bevarar, konserverar svampen, säger Amanda med ett skratt. Men jag plockar aldrig svampen jag använder mig av, jag fotograferar dem!

Aha, jag  är inte den enda vars öga luras.

Amandas smakfulla monter på Chelsea Flower Show 2019. Foto: Kerstin Engstrand
Amandas smakfulla monter på Chelsea Flower Show 2019. Foto: Kerstin Engstrand

En annan inspirationskälla var ett studiebesök under utbildningen, till Natural History Museum i London där hon fick se originalplåtarna av koppar till illustrationerna till Kapten Cooks resa. Just att det var svårt att se om de var original eller kopior fängslade henne.

Fem stjärnor- självklart!  Foto: Kerstin Engstrand
Fem stjärnor- självklart! Foto: Kerstin Engstrand

Vill du veta mer om Amanda och hennes verk, se hennes hemsida  https://www.amandacobbett.com/  där du kan se alla hennes verk.

Text och foto: Kerstin Engstrand