Antikt för alla växter och trädgårdar, och för alla plånböcker

Antikt för alla växter och trädgårdar, och för alla plånböcker

De tre blommorna i rostig plåt gick direkt på mässans första dag, de har en fin symbios mellan varandra och är ovanligt skickligt gjorda. Bara att gratulera den som hann först! Måste vara utomordentliga som rumsavdelare. Såldes av Orangeriet Antik Trädgårdskonst. Foto: Kerstin Engstrand

Antikmässan 2016 gick av stapeln 18 – 21 februari och vi har självklart varit där och letat trädgårdsmotiv.

w153218
Detalj av återupptäckt byrå av Johan Nils Asplind, Thunér Antikhandel. Foto: Kerstin Engstrand

Man ska aldrig måla över en vacker byrå! Här en detalj av en byrå av Johan Nils Asplind, under flera lager av vit färg hittades dessa vackra rosor målade av Asplind i Falun. Fyra liknande byråer finns på de kungliga slotten , i kammare som bebotts av hovets lågadliga eller ofrälse ståndspersoner, för de kungliga de hade fanermöbler. Asplind föddes 1756  och dog år 1820, i lungsot, TBC vilket var en vanlig sjukdom i gruvstaden Falun.

Mycket Svenskt Tenn

Josef Frank är alltid modern, och i år fanns flera montrar som nästan enbart visade hans verk och annat från Svenskt Tenn. (För bildtexter,klicka på bilderna). Svenskt Tenns grundare Estrid Ericson letade under sina resor runt om i världen efter vackra textilier att ta hem och sälja i butiken på Strandvägen. Förutom tyger av Josef Frank köpte hon av det engelska textilföretaget GP & J Baker. De hämtade inspiration från historiska mönstertraditioner och Estrid började köpa textil från dem redan på 1930-talet. Tyget Lotus finns att köpa än idag, i lin kostar det 1450 kr metern.

Trendigt mässing

Både på Formex och Möbelmässan sågs mycket mässing och så även en del på Antikmässan även om det verkade som många nu letar efter föremål i krom och silver.

w161943

Mässingskittel, sameslöjd troligen gjord i någon av våra norra hamnstäder, som gjord för tulpaner. Pris 1500 kr och återfanns i Kurt Forselius monter.

 

w173826

Mässingsvaser av Per Forsell för Skultuna, pris 4200- 5000 kr styck, från Sagaflo.

 

Och djur i alla de former

Påfågeln i metall var magnifik, men uppstoppade reptiler och känguruungar gick vi snabbt förbi.(Klicka på bilderna för att se bildtexter).

 

Fontäner

Fontän gjord i Carraramarmor, vacker så att man bara måste smeka den. Väger 750 kilo, och visst känns behovet stort över att ha ett orangeri när man ser denna. Från Orangeriet Antik Trädgårdskonst.

w155058

 

Och Edeby Antikt och Vackert hade denna fontän:

w150824

 

Vad letar Du efter?

Ja, det var namnet på Jan Rundgrens trendutställning. Att Jan har ett stort trädgårdsintresse märks tydligt. I botten är han utbildad textilare, (damskräddare) och själv samlar han på allt som har med skrädderi att göra, bland annat nåldynor. Hans fynd på mässan blev i år en måttstock som man mäter upp tyg med.

I A la Carte Antiks alltid lika fina monter fanns en stor mängd trädgårdsprylar, och i botten av ett kärl hittade vi dessa gamla franska fröpåsar.

w162919

 

 

 

 Blommigt

 

Samlaren magi – Upsala-Ekeby

Utställningen “Samlarens magi eller mani” visade delar av Johan Helmersson och Peter Noréns unika samling av keramik från Upsala-Ekeby. I  över 20 år har de samlat och till vardags driver de Grödinge Antik & Design. När de började sin samling, som startade med ett litet grönt fruktfat, var Upsala-Ekeby ganska okänt.  Då var enbart cirka tusen föremål kända, idag har den siffran sexdubblats.

Och snart lämnar de Grödinge för att flytta till — Lappland, och samlingen tar de med sig.

 

 

w174310

 

Anna-Lisa Thomson (1905-1952), här ett urval av hennes vaser för Upsala-Ekeby, bl.a. de som går under namnet ”Marina”. Thomson var född i Karlskrona och var utbildad vid bl.a. den Konstindustriella skolan. Hon började vid  Upsala-Ekeby  år 1933.  Hennes form angavs av kritikerna som “sträng och måttfull” men senare kom hon att påverkas särskilt av blommor och havsväxters former. Det är Thomson som har gjort den populära serien ”Paprika” .

Ingrid Atterberg

w174534
Den prickiga vasen i bakgrunden är en av många vaser av Ingrid Atterberg i serien “Västkust”. Foto: Kerstin Engstrand

 

Jag lärde känna Ingrid Atterberg på 1980-talet när hon hade planer att förändra sin ateljé. Och jag måste erkänna att jag först inte visste vem hon var.  Men mycket snart så kom jag att älska hennes formspråk. Ingrid föddes i Härnösand 1920 och var utbildad vid Slöjdföreningens skola i Göteborg. Hon började vid Upsala-Ekeby 1944 och var verksam där till 1963. Tidigt ansågs hon vara djärv, men hon kom även på en ny teknik att arbeta med chamotte, en teknik som även kom att kopieras av andra. Ingrid arbetade även med andra material, som textil och plast. Och hon har även gjort en serie vaser som heter ”Mimosa”.

w174550
De svartvita vaserna och faten är ur serien “Grafika” Ingrid Atterberg, Upsala Ekeby, 1950-tal. Foto: Kerstin Engstrand

Text och foto: Kerstin Engstrand