Äppelté
Av skalen från ringäpplena kan vi göra ett gott te. Även på de torkade äppelringarna kan du göra te. Äppelte är vanligt i bland annat Turkiet. Det går att göra te på såväl skal som hela äpplen. Godast blir teet om man blandar skal och äppelringar.
Äppelskalen ska vara helt torkade.
Äppelte gjort på skal
10 dl vatten
1 dl torkade äppelskal
ev 1-2 myntablad
Att servera till: honung
1. Häll det kalla vattnet i en kastrull.
2. Lägg i äppelskalen i det kalla vattnet.
3. Låt koka upp och fortsätta att koka i 5 minuter.
4. Tillsätt några torkade myntablad.
5. Låt dra ytterligare någon minut.
6. Sila av och servera genast med lite honung till.
Äppelte gjort på ringäpplen
10 dl vatten
2 dl torkade ringäpplen, dvs äppelringar
1. Häll det kalla vattnet i en kastrull.
2. Lägg i ringäpplena i det kalla vattnet.
3. Låt koka upp och fortsätta att koka i 10 minuter.
4. Sila av och servera genast med lite honung till.
Lite smått och gott om rekordäpplen:
Längsta äppelskalet, 53 meter tog 12 timmar, ett tidigare rekord lär ha varit från 1976 och var på 52 meter.
En av de största äppelsorterna väger runt ett kilo styck och är av sorten Peasgoods. Ett sådant äpple motsvarar ca 10 stycken normala äpplen. Ett rekordäpple på cirka 1,85 kg hittades 2005 på en äppelfarm i Hirosaki, Japan. Sorten hade det passande namnet översatt från japanska: ‘Stark Jumbo’.
Minsta äpplet: Japansk rönnbärsapel, stora (eller små) som rönnbär och 24 av dessa brukar totalt väga 1 gram.
Text och foto: Kerstin Engstrand