Aprikosfärgad ros Årets Ros 2015

Aprikosfärgad ros Årets Ros 2015

Ghislaine-de-Feligonde Foto: Lars-Åke Gustavsson för Rosens dag

Årets Ros 2015 är buskrosen ‘Ghislaine de Féligonde’!

Det var för 99 år sedan hon kom hit från Frankrike med det är först de senaste decennierna som hon blivit populär. ‘Ghislaine de Féligonde’ tillhör gruppen myskroshybrider och är härdigare än sina släktingar, hon klarar växtzon 4. Klassas som buskros, men i lägre zoner kan hon faktiskt nå klätterrosors höjd.

‘Ghislaine de Féligonde’ bjuder på en kontinuerlig och mycket riklig blomningen .De fyllda blommorna slår ut i klasar och är som nyutslagna aprikos/orange/rosa men bleknar så småningom till nästan vitt. Doften är medelstark och söt. Blomningen pågår kontinuerligt från midsommar fram till hösten. Motståndskraften mot svampsjukdomar som svartfläcksjuka och mjöldagg är god, men i instängda lägen kan den få angrepp av mjöldagg.

En underbar och mycket odlingsvärd ros med andra ord!

Årets ros utses av Rosens Dags nomineringsgrupp och består av fyra av Sveriges främsta roskännare. Varje år nomineras tio av de allra bästa rosorna för svenska förhållanden till Årets Ros.

Bland de nominerade finns skilda växtsätt, användningsområden, blomfärger och blomningstider representerade. Men gemensamt för alla tio är att de är mycket vackra och friska rosor som är säkert härdiga i de angivna zonerna.

Du kan alltså tryggt välja vilken som helst av dem till din trädgård.

Rosens Dag firas varje år den 2 juli, då Rosa har namnsdag. Dagen är också ett projekt med målsättningen att öka intresset för och kunskapen om rosor.

Rosens Dag bygger på samverkan mellan Svenska Rosensällskapet, Programmet för Odlad Mångfald (POM) och GRO Plantskolor.