Balkonger på Chelsea Flower Show 2022

Balkonger på Chelsea Flower Show 2022

Foto: Kerstin Engstrand

Fyra balkonger fanns med, i samma storlek som höstversionen -21. Avlånga och inte helt lätta att skapa men också realistiska i sin storlek. Men som alltid när det gäller utställningar gäller det att kräma på lite så det blir snyggt på bild. Till skillnad mot balkonger på svenska utställningar har Chelseas riktiga balkongräcken vilket är mycket viktigt för känslan. Alla balkonger var 2 x 5 meter.

Ingen av de fyra balkongerna fick guld. Medaljfördelningen blev två förgyllt silver, en silver och en brons.  

The Potting Balcony Garden

Foto: Kerstin Engstrand

Design: William Murray. Konstruktion: Big Fish Landscapes och It Will Grow. Sponsor: Viking

Av de fyra balkongerna var de två som fick silvermedalj de mest trovärdiga. Här är det gult och svart som dominerar. Här finns “allt”, spaljerade fruktträd och fiffiga lösningar.

Samt möjlighet att odla mikrogrönt och dra upp plantor för senare utplantering på exempelvis ens kolonilott.

Foto: Kerstin Engstrand

Plats för vila likaså!

Foto: Kerstin Engstrand

The Cirrus Garden

Foto: Kerstin Engstrand

Design: Jason Williams. Konstruktion: Big Fish Landscapes

Här var det färgglatt! Och en hel del plast. Färgerna går både i regnbågens och solnedgången. Liksom överdådet i färger så finns dessutom ”allt” på denna balkong, ätbart, en liten damm med levande fiskar i vars vatten används som växtnäring en sittplats och mängder av blommor som drar till sig insekter.

Designern själv har använt sig av sina egna erfarenheter från en balkong belägen på – 20:e våningen i sydostläge! I Manchester finns den och du kan läsa mer om den på hans hemsida: https://cloudgardeneruk.co.uk/

Cirrus, det är fjädermoln. De är bra tecken på väderomslag, tätnar de i väster så blir det väderomslag.

The Blue Garden

Foto: Kerstin Engstrand

Design: Tom Wilkes-Rios. Konstruktion: Big Fish Landscapes

En balkong, en person. Ett verkligt intresse för torktåliga växter. En plantnörd. Denna balkong är ren och skär lycka för en plant-o-holic. Här finns torktåliga växter i alla de former och färger. Och så härligt att flerbostadshuset också har en fasad i en mustig blågrön nyans.  

Foto: Kerstin Engstrand

Detta är ren balkong som bjuder på en unik upplevelse. Ögat får både harmoni då allt är så väl sammanvävt samtidigt som ögat hela tiden hittar nya vinklar och nya fina och oväntade kombinationer.

Foto: Kerstin Engstrand

Detta är en balkong för soligt och torrt läge.

Agave attenuata böjer sig lite farligt över balkongräcket. På engelska heter den foxtail agave, något svenskt namn har jag inte hittat.

Foto: Kerstin Engstrand

Balkongen belönades med silvermedalj.

 Jay Day

Foto: Kerstin Engstrand

Design: Flock Party: Alison Orellana Malouf och Su-Yeon Angela Choi

Konstruktion: Big Fish Landscapes. Sponsor: Swarovski Optik

Vad betyder jay? Det är det engelska ordet för nötskrika. Tanken bakom denna balkong var att visa på att man kan hjälpa även fåglar. Nötskrika älskar som dess namn anger nötter. Nötskrikan använder sig även av mossa för att gömma sitt matförråd under. Därför har denna balkong en matta av mossa som skyddas av ett golvgaller.

I ena hörnet växer också en hasselbuske. Är du nyfiken på just hassel läs då vår artikel ”Nötter är på modet och varför inte satsa på hassellund?”.

Foto: Kerstin Engstrand

Nu är det inte så populärt att mata fåglar från balkonger, de flesta flerbostadshus säger nej till detta men man kan ändå hitta idéer som går att använda ”på marken”.

Balkongen fick brons och den kändes inte riktigt harmonisk i sitt utförande.

Text och foto: Kerstin Engstrand