Basilika, så här sår du

Basilika, så här sår du

Foto: Kerstin Engstrand

Under en normal svensk sommar hinner du få tre skördar. Den första sådden startar inomhus i april (och flyttas ut när häggen blommar), den andra utomhus i juni och den tredje i juli, ända till slutet av juli, också utomhus. Inomhus eller i växthus kan du så basilika även i augusti. Då kan du i samma kruka/balkonglåda skörda i slutet av juni, slutet av juli, augusti och även i september. För basilika är en utmärkt krydda att odla i kruka eller i balkonglåda. Den vill ha varmt och soligt läge, söderläge eller sydvästläge är ett måste. Inomhus i ett soligt västerfönster går också bra.

Tips: Har du tillgång till extraljus, i form av ljusrör eller växtbelysning, kan du redan i februari odla basilika inomhus med mycket bra resultat. Du kan även ta sticklingar av köpeplanta, stick ner sticklingarna direkt i jord så kommer de snart att rota sig.

Basilika är törstig och vill växa i mullrik bra jord. En fördel är att den klarar att stå i krukor utan dräneringshål, men den vill ha huvudet i solen. Basilika är mycket känslig för kyla och frost. Ställ därför odlingen i vindskyddat läge och mot en solig husvägg.

Bästa receptet på pestosås: Klicka här!

Du behöver:

Krukor/balkonglådor

Frön

Plastfolie

Såjord och balkongjord/krukväxtjord

Ev. sticketiketter att märka sådden med

Fat

Sprayflaska med vatten

Fyll krukan eller balkonglådan upp till 2/3 med planteringsjord. Därefter fyller du på med såjord upp till 1 cm från kanten. Finessen med denna kombination är att basilikan gror i den lättare såjorden, och när småplantornas rötter sedan tränger djupare ner i jorden når de den näringsrikare jorden. Vattna väl och låt överskottsvattnet rinna av. Jämna till ytan.

Bredså därefter basilika på hela ytan. Fröna ska inte täckas med jord. Spraya vatten över fröna så att de får kontakt med jorden. Nu när fröna är fuktiga syns de lätt, de ändrar färg och blir blågrå. Att basilika klarar att växa mycket tätt ser du på de köpeplantor som finns i matbutikerna. En sådan liten kruka brukar rymma 25 små plantor.

Täck över sådden med plastfolie. Första sådden i april ställer du ut när frostnätterna är över, alla sådder gjorda efter början av juni, dvs. andra och tredje sådden, ställer du ut så fort småplantorna visar sig.

Det tar i regel 5‒7 dagar för basilikafrön att gro och 7 av 10 frön kommer troligen att gro.  Ingen gallring behövs. När plantorna har utvecklat två små halvcirkelformade blad som har två pyttesmå blad mellan sig, är det dags att ta bort plasten.

Foto: Kerstin Engstrand
Foto: Kerstin Engstrand

 

Törstig: Basilika har stor bladmassa och därmed blir de törstiga och behöver mycket vatten. Och de visar när de har behov av vatten, bladen slokar tydligt. Heta sommardagar behöver basilika vatten varje dag. Däremot behöver du inte gödsla basilikan. Gödsel förstör enbart aromen.

Toppa: När plantorna är 8 cm höga ska de toppas. Det gör man främst för att få buskigare plantor och därmed större skörd. Toppskotten kan bilda nya plantor om du sätter dem i en kruka med jord, de rotar sig snabbt.

Skörda: Basilikan ska skördas innan den gå i blom. Skörda hela plantan, även stjälkarna. Skulle någon planta blomma så kan blommorna ätas, de smakar också basilika. Basilika ska avnjutas färsk, såväl torkade som frysta smakar alla sorter som gräs. Däremot går det utmärkt att frysa in pestosås.

Du kan även äta blommorna, de smakar – basilika.

 

Foto: Kerstin Engstrand
Foto: Kerstin Engstrand

Sjukdomar och skadedjur: I regel inga, men vissa somrar händer det att larver av grönsaksfly äter hål på bladen. Larven brukar visa sig i skymningen, så fort det blir ljust gömmer den sig nere i jorden. Upptäcker du hål på bladen kan du ta en blompinne och perforera jorden med. Förhoppningsvis träffar blompinnen larven och du slipper fler angrepp. Annars är det bara att kontrollera bladens undersidor, det är där de gröna larverna brukar sitta.Kläm ihjäl larverna eller lägg dem i en plastpåse som du knyter till väl.

 

Text och foto: Kerstin Engstrand

Nyfiken på olika basilikasorter? Klicka här!