Brudbukettider

Brudbukettider

Foto: Kerstin Engstrand

Kärlekens bukett, det ska brudbuketten vara, och nu är det”brudmånaderna”, från maj och ända fram till september, är det bröllopens tid. Och därmed brudbuketternas. Kan man förena sitt trädgårdsintresse i en brudbukett? Vi frågade Shane Connolly som var mannen bakom blomsterdekorationerna och brudbuketten när Kate Middleton gifte sig med prins William. Blomdekorationer som väckte beundran över hela världen.

Shane  Connolly Foto: Kerstin Engstrand
Shane Connolly
Foto: Kerstin Engstrand

I den buketten fanns en hel del symbolik. Och den var ovanlig för dess storlek, den var ganska liten.

– Att följa årstiden var helt självklart. Det är kanske det mest inspirerande som finns att årstiden återspeglas i blommorna. Och naturen. Det är något av min signatur i allt jag gör.

Känslan man vill förmedla är oerhört viktig. När det gäller det brittiska kungliga bröllopet så var det Kate Middletons starka önskan att förmedla en känsla av närhet som var tongivande. Här fanns inget intresse att visa upp grandiosa blomsterarrangemang. Och det blev en härlig, subtil känsla av fräschör.

Syren.  Foto: Kerstin Engstrand
Syren.
Foto: Kerstin Engstrand

Att ha med blommor från den egna trädgården var därför självklart. Shane dekorerade Westminister Abbey med träd, naverlönn och avenbok från prins Williams pappas gods Highgrove. Men där fanns även växter från två andra gods, Windsor och Sandringham. (Pappan är prins Charles, och mycket trädgårdsintresserad). Westminister Abbey är inte den roligaste kyrkan, den är ganska snusbrun, så träden gav ett härligt intryck av vår och bröllop–på–landet känsla. De var 6–7 meter höga och fyllda av vårfräscha, ljusgröna blad.

Dessutom återplanterades de på Highgrove.

Och enligt Rabarber Trädgårds erfarenhet så är även prins Willliam mycket intresserad av just träd. Innan han blev pappa syntes han ofta på Highgrove, just planterande träd.

Myrtenkrona, i bakgrunden Drottning Silvias brudklänning.  Foto: Kerstin Engstrand
Myrtenkrona, i bakgrunden Drottning Silvias brudklänning. Foto: Kerstin Engstrand

Kate Middleton gifte sig i april och följde blommornas språk, ett blomsterspråk som blev populärt under drottning Victorias tid. Det var liljekonvalj (=pålitlig), den klassiska myrtenkvisten (=hopp och kärlek), avenbok (=hållbarhet), äppelblom (=mänsklighet) och syrener (=ungdomlig oskuld). Men där fanns också lite humor, självklart hade hon valt borstnejlika för dess engelska namn, Sweet William.

I buketten kunde man även skymta hyacinter, som dels anses symbolisera kärlekens livskraft. Samt den i dag ganska klassiska murgrönan, symbolen för trohet, vänskap och tillgivenhet.

Många som gifter sig i juni har en önskan om pioner. Det är inte de lättaste blommorna. Blir det en varm dag så faller de snabbt ihop. Något som förra årets amerikanska kändis- och societsbröllop i Dubrovnik fick erfara (Shane var inte inblandad i det bröllopet). Då spelar det ingen roll om du har spenderat en halv miljon kronor på blomarrangemang. Blommor är i högsta grad levande och blir det hett så väljer de att vissna, och det mycket fort. Och det gör pioner mycket lättare än många andra blommor.

– Att välja trädgårdsblommor och brittisktodlade blommor var en självklarhet, säger Shane.

Han tipsar också om att ge bort växterna som använts som underplantering till träden till bröllopsgästerna. Det blir ett fint minne och något att vårda.

Har du fler råd att ge?

– Håll dig till en enhetlig färgskala, där olika nyanser av en och samma färg är tongivande.

Och vad skulle du välja för ett junibröllop?

–Jordgubbs- eller smultronblommor!

Foto: Kerstin Engstrand
Foto: Kerstin Engstrand

 

Mer om Shane och hans arbete hittar du på hans hemsida: shaneconnolly.co.uk/

Av Kerstin Engstrand

 

Fakta om brudbuketter 

  • Brudbuketten är brudens viktigaste smycke men det bruden som människa som ska synas. Blommorna ska, liksom klänningen, komplettera och förstärka, men inte ta över.
  • Vanligen styrs valet av brudbukett av vad man tycker om, tradition och trygghet. Vi är sällan trendkänsliga när det gäller brudbuketter.
  • Att binda en brudbukett är ett hantverk av högsta klass. En felaktigt bunden brudbukett gör att bruden kan få kramp i handen eller underarmen!
  • Brudbuketten hålls i navelhöjd.
  • En brudbukett bör aldrig innehålla mer än 25 stjälkar, det gäller särskilt om den enbart består av rosor som har tjocka stjälkar.
  • Det är numera sällan som brudgummen bestämmer buketten, det brukar vara bruden som idag står för val av blommor.
  •  Idag är också brudbuketten nästan 100% ekologisk, förutom ståltråden, och i princip kan du kasta den på komposten. Rättvisemärkta blommor blir allt vanligare.