Odla ditt eget kaffe

Odla ditt eget kaffe

Färsk kaffefrukt. En frukt rymmer två frön. Foto: Kerstin Engstrand

Doften av kaffe, ja den doften är vi många beroende av och för att inte tala om smaken! Men kan man odla kaffe i en vanlig lägenhet? Ja- men skörden blir naggandes liten.

Att lära sig hur en gröda växer och utvecklas är ett av de verkligt givande delarna av en odling,

Första gången jag såg enorma kaffeträd i en liten lägenhet var på 1970-talet. Lägenheten var ett studentrum och det var fyllt med gröna växter som då var trendigt. Bland alla kaffeträd stod där också benjaminfikusar. Det var en grön studentdjungel!

Foto: Kerstin Engstrand
Foto: Kerstin Engstrand

Idag kan du köpa småplantor i matbutikens växtavdelning. En kruka med åtta till tio skott med en höjd av ca 20 till 30 cm kostar numera runt 70 kronor, för ett par år sedan kostade de runt 50 men allt i växtväg har gått upp i pris under pandemin. På våren, från februari till april brukar man hitta dessa plantfynd.

Det är roligare att så själv!
Foto: Kerstin Engstrand
Dags att plantera om denna kaffeplanta som såddes våren 2019. Plantan som även fungerar som stand in för en julgran är här tre år gammal. Foto: Kerstin Engstrand

Vad är roligast med att så kaffe själv från frö?

  • Jo, se hur en kärna ser ut och hur den gror- det är speciellt!
  • Få uppleva blomningen!
  • Samt i bästa fall kunna skörda så många bönor att det räcker till en kopp kaffe.
  • Som extra bonus är ett kaffeträd ett bra substitut för julgran. Kaffebusken är året runt grön.
  • Dessutom är den väldigt tydlig med när den behöver vatten.

Det kaffe som odlas mest av är arabica, arabiskt kaffe, Coffea arabica som härstammar från Etiopien där det än idag odlas kaffe på en höjd av 2000 meter över havet.  Att vi idag kallar den för arabiska beror på att den runt år 500 spreds plantan från Etiopien till den arabiska halvön. Till Europa kom kaffeplantan på 1600-talet och det var vår svenske Carl von Linné som gav kaffet sitt vetenskapliga namn.

Ganska snabbväxande och ständigt grön
Nya blad på gång. Foto: Kerstin Engstrand
Nya blad på gång. Foto: Kerstin Engstrand

Man brukar räkna med att en kaffeplanta växer med minst en halv meter, 50 cm, per år. Sluthöjden kan bli över tio meter men i kommersiella odlingar brukar man försöka hålla dem i mera plockvänlig höjd, runt två till tre meter.

Slår i taket! Kaffe trivs bra med att toppas. Foto: Kerstin Engstrand
Slår i taket! Kaffe trivs bra med att toppas. Foto: Kerstin Engstrand

På tre år blir en frösådd planta snabbt manshög, runt 180 till 200 cm höga. Därför säger vi kaffebuske istället för kaffeträd.

Nya blad på en kvist fylld med blomknoppar. Foto: Kerstin Engstrand
Nya blad på en kvist fylld med blomknoppar. Foto: Kerstin Engstrand

Bladen är mörkt gröna, lätt vågkantade och lätt glansiga.  De växer korsvis motsatta blad och brukar bli 10 till 15 cm långa. Särskilt de nyutslagna bladen är väldigt blanka, vissa arter har lätt bronsfärgade nya blad.

Värd att odla bara för blommornas doft!

Det tredje året efter sådd, ibland redan andra året efter sådd, så blommar busken! Och blomningen är en höjdpunkt väl värd att vänta på. De stjärnformade vita blommorna doftar som äkta jasmin! Även doften av citrus finns där. Tänk om man kunde få en parfym gjord på kaffeblommor? Man blir inte förvånad över att man först trodde att kaffe var en art av jasmin. Men kaffebusken är lättare att odla i svensk inomhusvärme.

Jasmin blommar samtidigt som kaffet. de doftar nästan identiskt och ser ganska lika ut. Foto: Kerstin Engstrand
Jasmin blommar samtidigt som kaffet. de doftar nästan identiskt och ser ganska lika ut. Foto: Kerstin Engstrand

Blomman har antingen fem eller åtta kronblad. Under två tre dagar fyller de rummet de växer i med en härlig doft. Det sägs att blommorna blir större och färre om plantan växer varmt och torrt – som inomhus.  Vanligen blommar plantan från mitten av februari till mitten av april.

Foto: Kerstin Engstrand
Foto: Kerstin Engstrand

Blommorna är självpollinerande, utomhus räcker det med vinden och insekter för att få frukter men inomhus i våra bostäder så får man hjälpa till lite med att dutta lite med en pensel eller fingret.

Färgstarka frukter

Sex månader efter blomningen kan man hitta de första frukterna i vilka kaffebönorna finns för kaffebönorna är faktiskt kaffebuskens frön. Först är frukterna gröna för att senare skifta i gult och till sist rött. Från grönt till rött brukar det ta mellan sex och åtta veckor men man brukar räkna med att det tar minst sex månader men kan även ta hela 14 månader! En och samma planta kan bära på både blommor som frukter i olika stadier samtidigt.

Färsk kaffefrukt. En frukt rymmer två frön. Foto: Kerstin Engstrand
Färsk kaffefrukt. En frukt rymmer två frön. Foto: Kerstin Engstrand

En kaffefrukt är lätt oval och cirka 1,5 cm lång. Varje frukt innehåller två frön, dvs två kaffebönor, som växer emot varandra med den platta sidan mot varandra utan att vara sammanväxta.  Kaffe är en stenfrukt.  Fruktköttet är saftigt! Direkt efter skörd torkas, rostas och mals de.

Så sår du
Foto: Kerstin Engstrand
Frön av kaffe liknar jordnötter. Foto: Kerstin Engstrand

Kaffefröna är beigevita. Det är fröskalet som har denna beigevita färg, inuti ligger en svart kaffeböna. Detta ytterskal kallas även för silverhinna. Det finns frö att köpa i välsorterade fröbutiker men om du kan hitta orostade bönor med silverhinnan kvar går även de att så. Man anser att frön från sju åtta år gamla träd är bäst samt förstås att fröna är från praktexemplar. Dessutom bör de plockas från mitten av grenarna och från motten av trädet!

1, Blötlägg bönorna i 24 timmar innan sådd.

Foto: Kerstin Engstrand
Foto: Kerstin Engstrand

2. Ta bort skalet, det går lätt efter blötläggningen. Så bönorna i krukväxtjord utblandat med lite perlit. Perlit  gör att jorden blir luftigare och därmed blir det mera väldränerat. Sådjupet ska vara en centimeter (1 cm).

OBS! Lägg bönan med den platta sidan nedåt – den rundade sidan som har en skåra ska vara uppåt säger några, andra tvärt om. Jag har prövat båda sätten att så och de fungerar. Den med platta sidan neråt gror lite snabbare.

Krukan med sådden trivs bra i vanlig inomhustemperatur på 20 till 22 grader.

Foto: Kerstin Engstrand
Foto: Kerstin Engstrand

 

Så början väntan. Det kan ta över en månad innan bönan spirar, ibland två. Mina sådder har alltid grott efter ganska exakt 28 dagar, då fyra av fem brukar ha grott. Äldre frön kan ta två månader på sig att gro.

Därefter inträder en märklig period av stiltje innan de första hjärtbladen slår ut. Om du har sått bönorna utan att ta bort skalet kommer groddplantorna stå stilla ganska länge med fröet outslaget på toppen av stjälken! Men den klarar det också. 14 dagar brukar det ta innan bönan kastar av sig skalet och två hjärtblad tittar fram.

Det är bra att sätta flera bönor i en kruka för det första året är tillväxten ganska långsam.  När det första paret karaktärsblad har utvecklats är det dags att plantera om i enskilda krukor. Och när det därefter är dags att välja vilka som ska bli ditt kommande julgranskaffeträd  så välj allra helst den livskraftigaste av dina plantor och den ska ha minst sex bladpar – då brukar plantan vara runt åtta månader gammal.

Foto: Kerstin Engstrand
Foto: Kerstin Engstrand
Skötsel
Bild från en julutställning  Bergianska trädgården i Stockholm. Foto: Kerstin Engstrand
Bild från en julutställning Bergianska trädgården i Stockholm. Foto: Kerstin Engstrand

Kaffe trivs i ett ljust fönster men föredrar att slippa direkt solljus.

Vattning: Allra helst ska vattnet vara kalkfritt, kan du samla regnvatten så kommer den att uppskatta det. Vattna uppifrån och duscha gärna plantan, efterlikna regn! Men en kaffebuske gillar vraken torka eller stå i vatten.

Näring: Normalt ges näring under tillväxtperioden, det vill säga från våren fram till hösten. Det finns de som anser att det är först efter första blomningen som det är dags att ge näring. Vanlig krukväxtnäring för blommande växter fungerar utmärkt.

Under vintern ges ingen näring alls och då minskas även vattningen.

Beskärning: Kaffe tål att beskäras, yrkesodlingar håller sina buskar på en höjd av två till fyra meter.

Ute på sommaren? Visst kan du ställa ut din kaffebuske så fort dagsmedeltemperaturen är på tio grader men ställ den i skuggan! Jag ställer inte ut mina. De brukar tyvärr dra till sig ohyra som sedan kommer med in. Så mina stormtrivs inomhus året runt. Kaffets idealiska odlingstemperatur ligger mellan 17 och 24 grader så inomhus är perfekt.  I kommersiella odlingar så odlas kaffe på hög höjd. Var kaffet växer tillsammans med temperaturen Det är nämligen odlingshöjd tillsammans med temperaturen är de två faktorer som avgör hur det kaffe som du dricker kommer att smaka. Som så många frukter och bär utvecklas smaken bäst om mognaden sker långsamt.

Sjukdomar och skadedjur: Kafferost ser ut som ljusbrunt pulver på bladen. Uppkommer vanligen vid för hög temperatur. Släng plantan!

Spinn, trips och sköldlöss är andra skadedjur. Regelbunden bladkontroll är viktig för att upptäcka angrepp i tid.

Läs också om kaffesorten som kommer att rädda framtidens skördar.

Text och foto: Kerstin Engstrand