Den botaniska solfjädern, handfläkten som inspirerats av vår kära Linné

Den botaniska solfjädern, handfläkten som inspirerats av vår kära Linné

Denna sommar har väl vi alla fläktat oss med vad som funnits till hands, och många av oss har upptäckt hur bekvämt det är att ha en solfjäder med sig. Ett bra ”verktyg” är lika lätt att ha med sig som ett paraply.

En solfjäder är mer än en behändig handdriven fläkt, den kan användas som accessoar och även att förstärka ens kroppsspråk. Dessutom praktisk när man ska vifta bort irriterande flugor eller getingar. Att den har funnits i tusentals år visar väl lite på hur praktiskt den faktiskt är. I forna Grekland och i romarriket så var den vanligen gjord av påfågelsfjädrar. Och att ha en påfågel i trädgården har länge ansetts vara ”fint”, och nästan ett måste om man hade ett slott eller stort gods.

På Victoria & Albert museum i London pågår just nu en mycket intressant utställning om hur flora och fauna har påverkat modet, Fashioned from Nature. Och vad fann vi där om inte en intressant solfjäder som presenterades som ”The Botanic Fan”.  Den lär vara från 1792 och motivet var inspirerat av ett poem skrivit av Erasmus Darwin, särskilt hans rader om våren som lär vara återgivna på solfjäderns baksida.  Erasmus Darwins syfte med poemet var att uppmärksamma flera på Carl von Linnés systematiska arbete med växter från 1735. Linné är fortfarande världsberömd, oftast mera omtalad utomlands än här hemma i Sverige.

Av Kerstin Engstrand