Drömväxten: Afrikas härliga lilja

Drömväxten: Afrikas härliga lilja

I Sydafrika blommar afrikas blå lilja samtidigt som hortensia. Foto: Kerstin Engstrand

Blå, blåare, blåast, den väcker habegär, Afrikas blå lilja, Agapanthus praecox, som också kallas för kärlekslilja. I England kallas den också för Nilens lilja. Varför väcker den ens habegär? Är det för den har de vackraste av blåa färger? Eller är det för att den blir så hög, och ser så obekymrad ut? Eller rent av för att den är så elegant? Eller för att den är dyr och svår att få i blom? Oavsett vad ditt svar är så är den en dröm som går att förverkliga.

Ju större planta desto bättre
Foto: Kerstin Engstrand
Foto: Kerstin Engstrand

Det finns en mängd namnsorter, de smalbladiga är härdigare och lättare att övervintra än de bredbladiga. För namnsorter,se längst ner i denna artikel.

'Enigma' är en av många spännande namnsorter. Foto: Kerstin Engstrand
‘Enigma’ är en av många spännande namnsorter. Foto: Kerstin Engstrand

Köp allra helst plantor som är odlade i 2,5 liters krukor, de kommer i regel blomma samma år eller året efter. De är självfallet dyrare i inköp, upp till dubbla priset gentemot 9 cm krukor men när det gäller agapanthus så lönar det sig. Plantor som vid köpetillfället är odlade i mindre krukor, 9 cm, ska direkt omplanteras till en större kruka och ska få växa i denna över minst ett år, en sommar och en vinter.

Blomningstid: Blommar i juli–augusti och oftast en bra bit in i september. Det finns även sorter som börjar blomma redan i juni.

Köp stora plantor med stora kraftiga rötter om du önskar snabb blomning.

Färger: Finns i blått, vitt, blå-vitt och olika blålila toner.

Foto: Kerstin Engstrand

Foto: Kerstin Engstrand

De vitblommande gör sig bra mot en mörk bakgrund, som mörkbladig perukbuske eller en mörk mur och varför inte svarta konstrottingmöbler.

Afrikas blå lilja är som gjord att få titta upp bland andra växter. Foto: Kerstin Engstrand
Afrikas blå lilja är som gjord att få titta upp bland andra växter. Foto: Kerstin Engstrand

Vill du ha många planterade på lite avstånd, för att skapa en känsla av en blå hägring, passar de mellanblå bäst:

Foto: Kerstin Engstrand
Foto: Kerstin Engstrand

Höjd: Beroende på sort, 45–120 cm.

En bra tumregel är att en planta brukar med åren bli lika bred som hög och att det tar två till fem år innan plantan når sin maxhöjd.

Växtplats
Agapanthus i Sydafrika. Foto: Kerstin Engstrand
Agapanthus i Sydafrika. Foto: Kerstin Engstrand

Det allra bästa soligaste läget, söder eller sydväst. Lättast är att odla dem i kruka, då är de lätta att lyfta fram när de blommar och lätta att flytta undan för vintern. För när de inte blommar är de lite tråkiga.

w114756bd

Experterna rekommenderar en jordblandning bestående av 1/3 smågrus och 2/3 jord. PH-värdet spelar ingen roll. Plantorna ska stå så trångt som möjligt, och inte omplanteras varje år. Ställ ut krukorna när risken för nattfrost är över.

Vanligen blommar plantan bra tre år i följd, därefter brukar det bli dags att plantera om.

Härdighet
Småbladiga sorter är härdigare än de bredbladiga. Foto: Kerstin Engstrand
Smalbladiga är härdigare än de bredbladiga. Foto: Kerstin Engstrand

De smalbladiga sorterna går att övervintra i rabatten de sydligare delarna av Sverige om platsen är väldränerad samt att ett rejält (minst 30 cm, gärna mer) lager vintertäckning av torra löv och ris läggs på. ”Kronan” ska vara 5 cm under jord.

Annars får man övervintra plantorna frostfritt, svalt (ca 5 till 10 grader) och ljust.

I Sydafrika, där den sprider sig som ett ogräs, växer den i sydsluttningarna längs vägarna. Där blommar den som bäst under vår vinter, dvs. deras sommar, runt jul. Då är temperaturen runt 25 till 30 dagar på dagen och runt 18 grader på natten. Under denna tid är det mycket torrt. Viloperioden inträffar under vår sommar, så vintertemperatur innebär mellan 5 och 10 grader på natten och 23 grader i skuggan på dagen.

Väl etablerade plantor tål fuktigare odlingsvillkor än nya.

Skötsel
Agapanthus gillar liksom rosor rosgödsel. Foto: Kerstin Engstrand
Agapanthus gillar liksom rosor rosgödsel. Foto: Kerstin Engstrand

Ge näring, gärna flytande, vid varje vattning tills knopparna börjar visa färg. Rosgödsel gillar de.

Ge rikligt med vatten särskilt efter det att de har blommat fram till hösten men låt jorden torka upp mellan vattningarna.

I knopp. Foto: Kerstin Engstrand
I knopp. Foto: Kerstin Engstrand

 

Omplantering och delning

Görs antingen i maj eller på hösten efter avslutad blomning. När rötterna tränger ut ur krukans botten och ingen jord finns kvar i krukans ovandel, dvs. när du ser rötterna som nästan försöker klättra ut ur krukan, då är det dags att plantera om till en kruka som bara är en storlek större än den gamla. Testa storleken genom att sätta den gamla krukan i den nya, ett finger ska du kunna få mellan krukorna, inte mera.

 

De klarar även med att delas, men det ska man inte göra oftare än vart fjärde till sjätte år. Enklast är att dela den med en vass spade, eller kniv, mitt i plantan. Ja, rötterna klarar det.

 

 

Hösten och vintern
Foto: Kerstin Engstrand
Foto: Kerstin Engstrand

Ta in krukorna så fort nattfrosten närmar sig. De klarar enstaka natt med minus fem grader, det finns även de som anger att de klarat enstaka ännu kallare nätter men det är inget man ska räkna med. Minusgrader påverkar nästa års blomning.

De smalbladiga sorterna vissnar ner helt under vintervilan. Bäst är om de får stå svalt, under 10 grader under vintern. Står de för varmt under vintern kommer inga nya blommor nästa sommar.

På våren får de smalbladiga fart när det är dags att vattna igen.

Eller gräv ner krukorna i rabatten, täck med ett lager ris, som björkris så att det blir luftigt över plantorna. Täck därefter över med löv. Och glöm inte att sätta ner en skylt med uppgift om vad du har grävt ner.

De bredbladiga sorterna behåller sina blad över vintern, och ska också övervintras svalt, i 5-10 grader men de vill också stå ljust under hela vintern.

 

Fröförökning
Frökapslar som ännu är omogna. Foto: Kerstin Engstrand
Frökapslar som ännu är omogna. Foto: Kerstin Engstrand

Fröplantor av namnsorter kommer inte att bli identiska med originalet. Det tar i regel minst tre år för en fröplanta att komma i blom. Samla in frökapslarna när de blivit bruna.

Agapanthusfrön. Foto: Kerstin Engstrand
Agapanthusfrön. Foto: Kerstin Engstrand

Agapanthusfrön är ganska små så det är bäst att kapslarna får spricka upp inomhus. Fröna förvaras i kylskåpet tills de sås på våren. Groningstemperaturen är 15 grader.

Fröplantor på tillväxt. Foto: Kerstin Engstrand
Fröplantor på tillväxt. Foto: Kerstin Engstrand

De flesta plantor vi köper är mikroförökade. Så här ser en mikroförökad babyplanta ut:

Foto: Kerstin Engstrand
Foto: Kerstin Engstrand
Namnsorter
’Double Diamond’ Foto: Kerstin Engstrand
’Double Diamond’ Foto: Kerstin Engstrand

 

Peter Pan är en lägre sort, blir ca 40 cm hög. Foto: Kerstin Engstrand
‘Peter Pan’ är en lägre sort, blir ca 40 cm hög.
Foto: Kerstin Engstrand

 

Indigo Dreams är den som har de djupaste lila blommor, och blommorna är mera klockformade än andra sorter. Foto: Kerstin Engstrand
‘Indigo Dreams’ är den som har de djupaste lila blommor, och blommorna är mera klockformade än andra sorter. Foto: Kerstin Engstrand

 

Twister, Foto: Kerstin Engstrand
‘Twister’, Foto: Kerstin Engstrand

 

 

Flower of Love, ny. Foto: Kerstin Engstrand
‘Flower of Love’, ny. Foto: Kerstin Engstrand

 

 

Megan’s Mauve, är en riktigt iögonfallande, blommor i lila och vitt. Vintergröna blad. Foto: Kerstin Engstrand
‘Megan’s Mauve’, är en riktigt iögonfallande, blommor i lila och vitt. Vintergröna blad. Foto: Kerstin Engstrand

 

 

Gold Drops är ny, brokbladig och behåller sina blad hela vintern. Blir ca 40 cm hög och en planta kan med tiden få en omkrets av ca 45 cm. Foto: Kerstin Engstrand
‘Gold Drops’ är ny, brokbladig och behåller sina blad hela vintern. Blir ca 40 cm hög och en planta kan med tiden få en omkrets av ca 45 cm. Foto: Kerstin Engstrand

 

Enigma var troligen den allra första vita med blå bas. Senblommande, från juli och framåt. 50­­ till 75 cm hög. Foto: Kerstin Engstrand
‘Enigma’ var troligen den allra första vita med blå bas. Senblommande, från juli och framåt. 50­­ till 75 cm hög. Foto: Kerstin Engstrand

 

Jacaranda är en tidigblommande sort, blommar i regel redan i slutet av juni. Foto: Kerstin Engstrand
‘Jacaranda’ är en tidigblommande sort, blommar i regel redan i slutet av juni. Foto: Kerstin Engstrand

 

Text och foto: Kerstin Engstrand