”Popcorngräs”

”Popcorngräs”

Under pandemin poppade det upp ett ”nytt” gräs när man skannade igenom sociala media, popcorngräs!

Plötsligt ville alla odla något som gick snabbt och var billigt samt gav fin grönska för insatsen. Det döptes snabbt till popcorngräs men är i själva verket majs som fått växa tätt i en kruka.

För majs, det är majskorn som vi gör popcorn av, det är majs som vi äter kolvar av och det är majs som odlas som fodermajs samt för att göra mjöl av, mjölmajs. Fast det är olika sorter om man botaniserar i trädgårdsbutikernas sortiment.

Skärmdump från ICA

Nu är dock majskorn för odling till ätbara växter ganska dyra per styck. Finessen med ”popcorngräset” är att det är billigt att odla, du använder dig helt enkelt av majskorn för popcorn som du köper i matvarubutiken.  Du får ett halvt kilo för 16 kronor och du kan även använda dem för att odla mikroblad av, läs mer om det i vår artikel om majs som mikroskott. Väljer du majs från plantbutiken så kostar oftast 25 frön runt 50 kronor. Men då är det fina utveckade sorter för bästa ätupplevelse. Popcorngräset ska bara vara för dekoration.

Spektakulär sort!

Foto: Impecta

Men vill du ha något riktigt läckert så köper du prydnadsmajs av sorten ‘Striped-Leafed’ så kommer dina grannar att bli imponerade. Då får du 14 frön för 50 kronor men du får även en mycket spektakulär plantering för de pengarna.  Detta är en kulturarvssort från 1890-talet. Bladen är mycket dekorativa med sina ränder i rött, gult, vitt och grönt. Den odlas mest för att vara dekorativ men kan faktiskt få kolvar – som går att äta.

Du behöver:

Foto: Kerstin Engstrand
  • 1 stor kruka, plast går utmärkt. Vi odlar i en så kallad potatiskruka som är 30 cm i diameter och 26 cm hög.
  • 1 stabil, tung ytterkruka till den svarta plastkrukan, när majsen växt till sig och blivit över två meter hög så välter annars lätt odlingen, men skadas inte av det. Så du klarar dig utan stabil ytterkruka, särskilt om krukan står vindskyddat. En billig ytterkruka är en stor, enkel lerkruka med en sten i botten.
  • Planteringsjord, jord som säljs som krukväxtjord fungerar utmärkt. Eller återanvänd gammal krukväxtjord som du boostar upp med flytande näring.
  • Popcornmajs
  • Näring, senare under säsongen, med start cirka en månad efter det att kornen har grott, behöver din odling gott om näring. Vanlig flytande näring för krukväxter, typ Blomstra, fungerar bra. Gödselvattna en gång per vecka enligt anvisningarna på förpackningen. Eller använd billigt ”guldvatten”, dvs gödsla med kiss, 1 dl urin till 10 dl vatten.

När odla?

Det här popcornmajset såddes med barnen under semestern i juli månad och var sex veckor senare, i september så här fint. Foto: Kerstin Engstrand

Du kan så i början av maj men också i slutet av juni eller under semestern i juli. ”Majsgräset” kommer att vara fint till långt in på hösten, lite beroende på var du bor, men det är inte ovanligt att det inte börjar falna förrän i början av november.

Majs är frostkänslig så odlingen ska inte sättas ut förrän risken för nattfrost är över. I Stockholmstrakten brukar man räkna med 10 juni.

Gör så här:

Fyll krukan med jord.

Vattna, nu kommer jorden att sjunka ihop så du har ett utrymme om cirka 4 cm mellan jordytan och krukans kant. Jämna ut så att yta är plan.

Fördela popcornkärnorna över jordytan. De brukar ha mycket bra grobarhet, kärnor som vi sått har haft 100% grobarhet trots att de var från en förpackning som inköptes för flera år sedan. Du kan lätt förgro dem genom att lägga dem på en fuktig wettexduk som du lägger en plastpåse över. Efter tre dagar ser du att kornen börjar få svansar, dvs de börjar gro och sänder ut en rot. Bilden till höger, den med plastpåsen. är fotograferad dagen efter den vänstra bilden. Det går snabbt! Och dessa förgrodda kan du även så.

Platta till dem lite så att de ligger dikt mot jorden. Till ovanstående kruka med en diameter på 30 cm fungerar det bra med tolv stycken plantor. För att vara på säkra sidan kan du så 20 eller fler och därefter efter ett tag rensa bort de svagaste. Som du ser på den vänstra bilden kan man även roa sig med att testa lite extra, ena halvan har förgrodda kärnor och den högra är direktsådda.

Fyll på med mera jord, jorden ska täcka kärnorna och gå nästan upp till kanten på krukan. En liten bit ska vara fri så att man kan vattna utan att det blir översvämning.

Vattna lätt så att det översta jordlagret blir fuktigt. Lägg över en plastpåse så håller odlingen lättare fukten. Den skyddande plastpåsen är även bra för att hålla fåglar borta. Eller katter, de gillar oftast bar, varm jord. Om du har gott om fåglar i krukans närhet så vänta med att sätta ut krukan tills bladen blivit 10-15 cm höga. Du kan även skydda sådden från fåglar genom att sticka ner grillpinnar i jorden.

Foto: Kerstin Engstrand

I regel gror majsfröna efter fem dagar, ibland tar det lite längre tid, upptill 15 dagar. Först ser det ut som små ljusa piggar som tittar fram, piggar som sedan blir gröna och formar en liten strut. Oftast gror de som är sådda längst krukans kant först, för där är det varmast.

Foto: Kerstin Engstrand

Därefter går det rasande fort. Har du sått för tätt så måste du gallra, dvs klippa bort de skott som gör att det blir för tätt. Max tolv skott i en kruka om 30 cm i diameter.

Vattna regelbundet, ju större plantorna blir desto mer vatten kräver de. Ge näring en gång i veckan. Lättast är att ge flytande näring som är utspätt i vatten, se ovan i listan vad du behöver.

En hanblomma dyker upp! Men någon hona kom inte. Foto: Kerstin Engstrand

Har du tur så kommer någon planta att blomma, först kommer hanblomman i toppen av plantan för att lite senare få en honblomma längre ner. Men de flesta som odlar från matbutikens popcorn får möjligen enbart en honblomma.

Och du, det sägs att katter älskar att äta av nysått popcorngräs!

30 oktober och nu börjar det billiga men vackra popcorngräset se lite trött ut. Foto: Kerstin Engstrand

Stammarna är nu i oktober mycket stabila och dem kan du spara till nästa år som stöttepinnar.

Sugen på att odla mer? Testa att odla ärtskott av gula ärter.

Eller odla riktiga majskolvar i en pallkrage!

Text och foto: Kerstin Engstrand