En riktigt italiensk sallad

En riktigt italiensk sallad

Foto: Kerstin Engstrand

Dags att så sallat igen! Sallat går utmärkt att så i omgångar även långt in på hösten. Gröna sallatsorter är bästa grunden till en klassisk blandad sallad. Blandade salladssorter går utmärkt att odla i kruka eller balkonglåda.

Italiensk insalata mista

I Italien är potatis inget obligatoriskt tillbehör till en måltid som vi oftast har. Där ser man potatis som en grönsak, samtidigt som grönsaker inte fattas någon måltid. Man komponerar själv vilka tillbehör, contorni, man vill ha.  Och man är villig att betala rejält för dess contorni. Beroende på årstiden kan det vara färska bondbönor, tomatsallad, parmesangratinerad äggplanta, kronärtskockor etc. Blandad sallad brukar vara ett populärt tillbehör. Salladen man då får in är stor, rejält stor, i regel fyller den en djup tallrik storlek sopptallrik. Och det är salladen för en vuxen. En portion blandad italiensk sallad motsvarar i regel en svensk normalkonsumtion av blandad sallad på en vecka. Ingredienserna är en blandning av mjuka grönsaker som sallat och tomater samt de som bjuder mera tuggmotstånd som fänkål och morötter. Egentligen ska det vara minst nio olika sallatssorter.

Foto: Kerstin Engstrand
Foto: Kerstin Engstrand

Nio olika salladssorter av varierande smak, någon besk, någon söt etc.

Tomater, grön-orange bifftomater, inte röda! Det ska vara inte helt mogna tomater, då är de lite syrligare i smaken.

Rädisor/ fänkål/morötter, rädisor brukar samsas med morötter men aldrig med fänkål, fänkålen får också samsas med morötter. Samtliga skivade, inga rivna morötter!

Olja, vinäger och salt serveras separat. Vad som ger salladen en extra smak är att man saltar salladen lite lätt. Späd sallad är känslig och ska därför inte blandas med dressing för tidigt.

Av Kerstin Engstrand

Läs också: Sallat, så lyckas du och Sallat går att så långt in på hösten.