Limonana, citrondrycken som släcker törsten

Limonana, citrondrycken som släcker törsten

Limonana, citrondrycken som släcker törsten. Foto: Kerstin Engstrand

Varm sommar. Verkligt varm, rena medelhavsklimatet.  Är du trött på vatten och andra drycker frestar vi med en härligt fräsch dryck som är mycket vanlig Mellanöstern, limonana. Gjord på färsk mynta och citron, samt socker. Mycket vacker och mycket god!

Till en sats som räcker till fyra stora glas behöver du:

10 istärningar

10 tsk strösocker

Färska myntablad, en rejäl knippa, minst 25 blad

Juicen av 3 färska citroner

12 dl vatten

Snabbast går det att blanda alla ingredienser i en mixer. Isen är viktig, utan den blir smaken inte densamma. Limonana släcker all törst en het sommardag.

Om du känner att du har fått för lite salt i dig så kan man faktiskt göra en tuffare variant, då tillsätter man lite salt i drycken!

Gör du snabbvarianten i en mixer kan det hända att allt socker inte löser upp sig. Vill du vara på säkra sidan att sockret verkligen löst upp sig förbereder du en sockerlag genom att låta strösocker och vatten koka upp för att sedan svalna.

Påfågelsöga på blommande mynta. Foto: Kerstin Engstrand
Påfågelsöga på blommande mynta. Foto: Kerstin Engstrand

Har du ingen färsk mynta kan du göra en klassisk citron pressé där man blandar saften från citroner med socker. Det ska vara en tesked socker per citron. Häll allt i en kanna och rör tills sockret lösts upp. Servera i glas med några iskuber i botten. Häll över citron-sockerblandningen och späd eventuellt med mera vatten, allt efter smak.

Av Kerstin Engstrand