World Expo 2015: COOP:s omtalade matbutik

World Expo 2015: COOP:s omtalade matbutik

En modern form av torghandel, det var arkitekten Carlo Rattis intention med COOP:s butik som var belägen i utställningens The Future Food District (FFD).

Torghandel är i högsta grad interaktiv, man frågar, pekar och man får tomaterna eller apelsinerna snittade, allt för att se varans kvalitet. I COOP:s butik pekade man också, på skärmar som anger allt om just den juice du är intresserad av. Vips kom uppgifter om näringsinnehåll och var apelsinerna är odlade. Frågan är bara om man tar sig tid att läsa, för det kommer upp mycket information.

 

 

 

 

 

 

 

Ratti ville även undersöka om all denna digitala information påverkar kundens val. Butiken, som inte kändes stor, men sval och helt utan doft, var på 7000 kvm.

Han ville berätta varje varas hela historia, och inte i fragment som vi får den idag. Och han hoppades att vi i framtiden även till och med ska få veta exakt vilket träd som äpplet har vuxit på!

Samt förstås få fakta som klimatpåverkan, om äpplet blivit behandlat, vilken väg det har färdats o.s.v.

 

 

 

 

 

 

 

Man fick handla i detta supersnabbköp, men jag måste säga att jag fick ingen lust. Det var för kliniskt. Utbudet var hyfsat, 1500 olika varor. Priserna desamma som inne i stan.

Det var ett experiment, men det var inte enbart torget som var inspirationskälla. Utan även en bok, Italo Calvinos bok med titeln Palomar. Herr Palomar som träder in i ostbutiken i Paris och tror att butiken är ett museum. Palomar upplever att han kan se bakom varje objekt, att han kan se allt som har skett med objektet.

Kanske det är det som robotarna gör åt oss, ser bakom varje äpple som de plockar upp och likt en Shiva danserska lägger dem ett och ett i en förpackning. ABB stod det på robotarna, Asea Brown Boveri. Ja svenska ASEA som 1988 gick ihop med Brown Boveri och numera är en schweizisk multinationell koncern. ABB har som slogan ”power and productivity for a better world”.

Jag som annars älskar teknik, och robotar, föredrar att en torghandlare sträcker sig efter mina äpplen. Eller att jag själv noga väljer dem, kanske direkt på trädet, för att själv lägga dem i en påse.

­– Kan själv, säger jag till roboten.

Jag hade hellre sett ABBs ”Big Hanna”, komposteringsmaskinen som omvandlar matavfall till kompost. Den finns ute på Rosendals Trädgårdar i Stockholm, Där finns också äppelträd.

En masse.

Med humlor och bin, och dofter. Och så kan man köpa deras lokalodlade äpplen, så nära trädet man kan komma.

Läs också om bikupan som gjorde dundersuccé.

w4657

Text och foto: Kerstin Engstrand