World Expo 2015: Storbritannien var besatt av bin

World Expo 2015: Storbritannien var besatt av bin

Foto: Kerstin Engstrand

Storbritanniens bidrag var helt fokuserat på bin, och det hade de gjort magnifikt! Fokus var på honungsbiets roll för pollineringen och hur det påverkar matproduktionen.

Och som det surrade i denna paviljong! Av ljud och besökare. Fast några levande bin såg jag inte, det var för blåsigt för dem att visa sig de dagar jag besökte mässan.

 

wDSC0320
Foto: Kerstin Engstrand

Bikupan vara ”bara” 14 meter hög. Men innan man kom till målet (och ja det fanns en bar med engelskt te därinne) gick vägen längs en liten labyrint där titthål bjöd på spännande animationer om bins nytta och nöje. Därefter gick man nästan under jorden, omgiven av högt belägna ängar, det var som ett litet Narnialand.

Detalj från ängen. Foto: Kerstin Engstrand
Detalj från ängen. Foto: Kerstin Engstrand

Det var minst sagt maffigt och effekten förstärkte den vördnad man upplevde för bins enorma nytta. 90 % av all världens mat kommer från 100 grödor, varav 70% av dem pollineras av bin. Allt detta visades upp på 1910 kvm.

The Hive var designad av Wolfgang Buttress. Ledstjärnan var den vetenskapliga forskningen runt bins välmående.

På kvällen lystes den 40 ton tunga konstruktionen upp av LED-lampor. Kupan var tillverkad av Stage One i York, av 169 300 aluminiumdelar, hopsatta i 32 horisontella lager.  Och man fick verkligen uppleva hur det kändes att vara inne i en riktigt bikupa. Dels på grund av alla besökare, men också att ljus- och ljudeffekterna fjärrstyrdes efter aktiviteten i en äkta bikupa belägen i Nottingham!

Kontakt med levande bikupa

 

 

 

 

 

 

Inte undra på att paviljongen belönades med totalt fem utmärkelser, bland annat BIE Gold Award for Architecture and Landscape,  tidskriften Blueprints  ‘Best Public Use Project with Public Funding’ och  Italian Association of Architects utmärkelse ‘Best Pavilion Architecture’. Under EXPO 2015 sex månaders öppethållande besökte 3,3 miljoner just Storbritanniens bidrag, vilket gjorde att den hamnade bland landets tio främsta besökattraktioner och hamnade allstå i klass med Towern i London och Stonehenge.  För den intresserade är även en bok utgiven om projektet, pris GBP 32, BE•HIVE Limited Edition Book.

wDSC0359
Och man kunde uppleva vibrationerna av ett bis rörelse! Foto: Kerstin Engstrand

Nyligen kom det glädjande beskedet att The Hive kommer att byggas upp permanent i Kew Gardens i Londons utkanter. När den kommer att återinvigas är just nu inte klart, troligen sommaren 2016, eventuellt i mitten av juni 2016.

Text och foto: Kerstin Engstrand