World Expo 2015: USA satsade på gröna väggar

World Expo 2015: USA satsade på gröna väggar

Det första man hörde när man gick in i USA:s paviljong var en välbekant röst, och så står han där framför en, ledigt elegant som vanligt och pratar varmt om vikten av hälsosam mat och jordbruksproduktion. Inte en enda säkerhetsman syns till, för Barak Obama är i naturlig storlek – på video.

Michelle var dock på besök, liksom John Kerry. Dock inte samtidigt, och vid deras besök var hela mässområdet av säkerhetsskäl stängt.

wDSC0214

Paviljongen var som ett högt, långsmalt kontorshus men fasaden visade hur bostadshus kan förses med vertikala odlingar placerade på rörliga paneler, allt för att visa på att vi måste nyttja all yta om vi ska klara matförsörjningen för jordens befolkning.  Det blev till en spännande grön vägg, där panelerna ändrade läge efter solen. 42 olika grönsaker, spannmål och kryddor, som flera olika sorters kål, svartkål förstås, det var ju i Italien, basilika, jordgubbar, chilipeppar, kryddor, mangold, ockra, smågurkor och äggplanta.

6 miljoner tittade under EXPO 2015 närmare på dessa odlingar. Rekordet för en dag var 41000, fler fick inte komma in, det var under smällheta augusti.

 

 

 

 

 

 

Vertical Farm kallades odlingen för, och allt grönskade på en yta av 860 kvm. Budskapet var tydligt, vi måste använda den yta som finns. Allt droppbevattnades automatiskt. När det var dags för skörd eller angreppskontroll vändes sektionerna med en knapptryckning in mot huset.

wDSC0234
Foto: Kerstin Engstrand

Plantorna växte i 1494 stycken ZipGRows, 1,3 meter höga kanaler som var försedda med odlingssubstrat. Och självklart skördade man under Expo 2015:s sex månader långa utställningsperiod (maj-oktober). Arkitekten bakom paviljongen var James Biber.

wDSC0239
Foto: Kerstin Engstrand

När jag besökte odlingen var en grupp odlare från södra Italien på besök. De var mycket intresserade av tekniken som dock var för dyr för dem. Vi konstaterade alla att även grönsaker odlade på gröna väggar drabbas av skadedjur. Mangolden verkar ha blivit en förrätt för en snigel.

Konstruktionen angavs som världsunik, den första ”lätta” gröna väggen som även tillåter kraftigare växter som äggplanta att växa.

Läs också om Israels vertikala odlingslandskap.

 Exempel på planteringarna: