World Expo 2015: Världens framtida mat- och energiförsörjning

World Expo 2015: Världens framtida mat- och energiförsörjning

Vid entrén möttes man av "The Food People", en installation av Dante Ferretti.

2015 hölls i Milano världsutställningen som fokuserade på världens framtida mat- och energiförsörjning. Milano överträffade förväntningarna vilket bland annat antalet besökare vittnade om, över 20 miljoner besökte mässområdet under de sex månader den pågick (maj t.o.m. oktober). Bland de enskilda utställarna har många noterat egna rekord, ett flertal hade över 3 miljoner besökare i sina paviljonger.

Över 5000 event hölls under den 184 dagar långa utställningen. Antalet yrkesseminarier var många. Milano blev ett självklart centrum runt detta allvarliga tema som engagerar även vanliga människor. Mat och energi är något som står oss alla nära. Det är ett ämne vi kan ta till oss.Humor och allvar blandades, allt för att få fram det viktiga budskapet. Så här såg det bland annat ut när agronomer hade en seminariedag:

 

 

 

 

 

 

 

Men Norden fanns inte med, inte heller Sverige. Vad det berodde på finns flera uppgifter om. En är att man ansåg att Italien redan var en säker marknad för Sverige. Då hade man nog underskattat besökarna, för de var från hela världen. Dessutom lär man ha underskattat aktualiteten i temat. Åter andra skäl som nått oss var att Sverige ansåg sig inte ha något att visa upp! Ja, man upphör aldrig att förvånas. Därefter nåddes vi av ett tredje skäl, att Sverige kräver att industrin ska stå för en paviljongs halva kostnad, vilket indirekt anger att industrin inte var intresserad. Skämskudde till Sverige och Norden.

w4539

 

Rekord var det också i antalet länder, hela 54 stycken som alla följde temat ”Feeding the Planet – Energy for Life”. Här fanns en mängd intressanta lösningar på framtidens mat- och energiförsörjning.

Läs också om bikupan som älskades av besökarna.

Odling var i fokus. Inte i en endaste utställning var lösningen ett piller om dagen. Nej, här var bland annat ris i fokus. Italien är även en stor risproducent och en mängd olika rissorter kunde beskådas växandes på området. Det var ”live”, och det berör. För hur många har egentligen sett en risplanta i vitögat?

Foto: Kerstin Engstrand
Foto: Kerstin Engstrand

Israel demonstrerade i sin paviljong hur de i samarbete med Indien tagit fram en teknik där man kan odla ris med knappt någon bevattning alls. 50 %, i vissa fall till och med 90 % mindre vatten behövs för risodling enligt denna nya teknik. 2,8 miljarder av jordens befolkning lever i områden där vattenbrist är ett ständigt dagligt problem. Om 14 år, 2030, tror FN att denna siffra har ökat till omfatta hälften av jordens befolkning. Idag är vi ca 9 miljarder. Konstbevattning står för 70 % av användandet av färskvatten. Där finns även ett annat problem, läckage och avdunstning som FN-organet FAO beräknar att det i sin tur står för 60 % av vattenanvändande i odlingar. Israels tema, framtidens odlingsfält syntes vida omkring.

Foto: Kerstin Engstrand
Foto: Kerstin Engstrand

Risfälten fanns även på fasaden där de samsades med majs- och vetefält. Ja, det var äkta vara. Arkitekten David Knafo hade skapat en vertikal odling, 70 meter lång och 12 meter hög.

Läs också om USA:s vertikala odling.

Mycket odling som sagt, Belgien lärde ut hur man kan odla svamp av kaffesump. Deras paviljong var som ett laboratorium där hydrokultur, akvaponik samt alg- och insektsodling var i fokus medan Polen valde att framhålla landets äppelodlingar. Ska tilläggas att stånden som sålde belgisk pommes frites med majonnäs hade de längsta köerna medan Japan kunde stoltsera med längsta väntelistan för bord i deras restaurang, tre timmar väntetid var vanligt.

w164447
Polens tema var landets äppelodling. Till och med fasaden var inspirerad av fruktlådor. Foto: Kerstin Engstrand

Frankrike hade skapat en hel fransk potager, köksträdgård, som besökarna fick kryssa sig igenom innan de kom in i byggnaden. Där möttes de av High Tech och brödbak. Blandningen var oerhört charmfull och uppskattad, i taket hängde enorma kastruller som spelade sin sällsamma melodi i vinddraget. Här kunde man också lära sig hur en pizza skapas, från ax till pizza. Fokus var på energiförbrukningen. Traktorerna körde i rekordfart över pizzalandets odlingar.

 

 

 

 

Men de visade även upp det franska modeundret, självklart kläder skapade av återvunna material, som rödbetor, majs, polymerer, äggskal och bomull. Just denna svartvita läckerhet är designad av Geneviève Levivier och heter “The Fairy Godmother” och har även visats på lille3000.

Läs också om nya PET-flaskan.

Foto: Kerstin Engstrand
Foto: Kerstin Engstrand

I ett hörn fanns Slow Food som pedagogisk hade utställning dels ute i det fria, odling förstås men även inomhus. FAO:s fakta, att 60% av vårt dagliga kaloriintag kommer från vete, ris och majs var en av utgångspunkten när de visade upp svällande kålland och rotfruktsodlingar. Gröngödsling fanns självklart med. Dessutom hade de varje vecka nya matteman, som man  kunde provsmaka. Ett av de mera uppskattade delarna var informationen om hur lätt det är att odla sin egen sallat. Naturligtvis fick de med hur mycket energi det går att transportera färdigskuren sallat i påse, samt hur den behandlas.

 

Kakao är en annan stor gröda, odlad i många länder som viktig exportråvara och älskad i desto fler. Vatikanstaten hade tagit fasta på Bibeln och fokuserad på brödets betydelse. Bröd och vatten. Att orent vatten orsakar många sjukdomar och död är allmänt känt men som en representant sade så är färskt matbröd säkert att äta.

w4554

Däremot var vi med i Shanghai 2010. Frågan är nu om Sverige eller Norden kommer att vara med 2020 i Förenade Arabemiraten. Den kommer att hållas oktober 2020 till april 2021.

Läs också om framtidens matbutik.

Av Kerstin Engstrand