Färskpotatis till midsommar

Färskpotatis till midsommar

Lyckas med potatis. Foto: Kerstin Engstrand

Sugen på färskpotatis till midsommar ? Då är ett bra påskpyssel att  börja förgro din potatis. Mest fördelaktigt är att förgro tidiga sorter men har du plats så kan du även förgro sorter som ger senare skörd. Så här har Kerstin Engstrand i decennier förgrott sin potatis, en teknik som hon lärt sig av sin mormor.

wwpotatisfk
Fyra olika sorter tidig potatis på förgoddning. Foto: Kerstin Engstrand

En ljus och sval plats, runt 15 grader, är det bästa stället. Målet är att få så många, knubbiga och mörka, nästan lila groddar som möjligt per sättpotatis. De bör vara ca 1 cm långa. Jämför med potatis som ligger i kylskåpets mörker och gror. De groddarna blir långa, taniga och bleka och bryts lätt av. Enklast är att lägga potatisarna i tomma äggkartonger eller på brickor.Groddarna kommer att bilda stjälkar och rötter.

  • Vilken storlek vill du skörda? Större potatisar ger många och små potatisar, mindre ger färre och större.
  • Stora potatisar kan man dela på mitten efter förgroningen bara det finns groddar på båda halvorna. Snittytan ska då torka över natten innan de sätts.
  • Potatisar som har förgrotts utan jord kan sättas ut i jord när körsbärsträden/darwintulpanerna blommar.

 

  • potatisfkplast01
    Färskpotatisen till midsommar på G! Foto: Kerstin Engstrand

För att få extra tidig potatis kan man driva tidiga sorter i jordfyllda plastpåsar. Då utvecklas även rötter och chansen att överraska med egen färskpotatis till midsommar är stor. Att förgro dem i påsar är betydligt smidigare än att lägga dem på jord.  Potatisarna utvecklar helt enkelt bättre rötter.

Fyll 2-liters plastpåsar till 2/3 med jord, vanlig planteringsjord går utmärkt. Rulla ner påsens kanter i höjd med jordytan så att den står stadigt. Placera påsarna i en låg plastback. Fukta jorden och lägg ner en sättpotatis i varje med de flesta ögonen uppåt. Ställ dem mörkt tills bladen börjar visa sig, därefter ljust och svalt som vid vanlig förgroning.

Se till att jorden ständigt är fuktig men inte plaskvåt. Duscha blasten då och då med sprejflaska.

Drivna potatisplantor ska inte sättas ut förrän risken för nattfrost är över. Potatisblast är mycket känslig för frost. Sätter du ut plantorna tidigare bör du skydda dem med fiberduk och noga följa väderleksrapporten.

Detta sätt att fördriva potatis är utmärkt om du vill odla i hink, på balkongen eller terrassen.

  • Förgrodda potatisar utan jord kan sättas ut i landet när körsbärsträden/darwintulpanerna blommar.
  • Sättpotatis som drivs upp med jord ska inte sättas ut förrän risken för nattfrost är över, eller om du planterar ut dem tidigare, skudda plantorna med fiberduk.

En annan fördel med att få igång potatisen lite tidigare är att även senare sorter blir skördeklara lite tidigare, och oftast innan eventuell bladmögel slår till. Bladmögel är vanligt fuktiga somrar, eller om man planterar för tätt och blasten är fuktig.

Du läser just nu en artikel i Rabarber Trädgård är en helt digital gratis trädgårdstidning.  Enkelt att läsa, i din mobil, surfplatta eller pc.