Fransk zucchinilåda

Fransk zucchinilåda

"TIAN" Foto: Kerstin Engstrand

Har vi tur har frosten ännu inte slagit till mot zucchinin och tomaterna kanske ligger på eftermognad i köksfönstret. Denna franska zucchinilåda, Tian, är ett bra exempel på att mat kan vara mustig och god utan att vara stark. Ät den som den är med ett gott bröd till eller kanske med några skivor skinka.

3 zucchini, normalstora, dvs. långa som en blyertspenna

2 färska, gula lökar

4 vitlöksklyftor

4–5 normalstora tomater

2 msk smör

2 msk olivolja

2 msk färsk, repad timjan

1/2 dl färsk basilika

1 tsk salt

1 kryddmått nymald svartpeppar

4 stora ägg, frukostägg

1/2 dl riven ost, lagrad cheddar eller grevé

Smör eller margarin till formen

 

1. Sätt ugnen på 175 grader.

2. Skär zucchinin i centimetertjocka skivor. Skala och finhacka löken och vitlöken. Hacka tomaterna.

3. Värm smör och olivolja i stekpannan och fräs lökblandningen sakta tillsammans med timjan tills löken är svagt genomskinlig. Häll i tomaterna, tillsätt finklippt basilika, salt och peppar. Låt småputtra utan lock i cirka 10 minuter. Röran är färdig när den är ganska tjock i konsistensen. Ta upp och lägg åt sidan.

4. Stek zucchinin lätt i pannan. Eventuellt måste mer fett tillsättas.

5. Vispa samman äggen och tillsätt den rivna osten. Häll tomat- och lökröran i ägg–ostblandningen och blanda väl. Vänd till sist ner zucchiniskivorna.

6. Häll alltihop i en väl smord form och grädda på nedersta falsen i ugnen i 45–60 minuter.