Min italienska tomatsås

Min italienska tomatsås

Lenaste tomatsåsen görs på egenodlade färska tomater. Foto: Kerstin Engstrand

Kerstin, vår redaktör lärde sig laga mat när hon bodde i Italien. Av Henrietta i Florens lärde hon sig grunderna, och därefter var Kerstin fast. Hon frågade ständigt efter hur man lagade olika rätter. Här kommer Kerstins recept på tomatsåsen med stort T med ursprung från Campania i Italien, den godaste, enklaste, snabbaste och vackraste. Tala om både snabb- och gourmetmat, såsen är färdig när pastan är färdigkokt och inget barn har någonsin frågat efter ketchup när denna sås serveras! Sockret får absolut inte uteslutas. Vill man variera med en lite starkare variant kan man tillsätta en peperoncino. Spaghetti passar bäst till men även penne och farfalle går bra.

1 stor vitlöksklyfta

30 körsbärstomater eller motsvarande mängd andra färska, väl mogna tomater

2 msk olivolja

1 kryddmått strösocker

salt och peppar

färsk basilika

GÖR SÅ HÄR: 

1. Skala och skär vitlöksklyftan i skivor och halvera körsbärstomaterna. Större tomater skärs i motsvarande stora klyftor.

2. Häll oljan i en kastrull och värm oljan försiktigt. Lägg i den skivade vitlöken, sänk värmen och låt vitlöken steka tills den blir svagt gyllengul. Lägg då i tomaterna och rör om väl. Tillsätt sockret, lite salt och peppar efter smak och låt småkoka tills tomaterna nästan har kokat sönder. Skär 3–4 stora blad basilika i småbitar och tillsätt dem mot slutet.

3. Häll tomatsåsen över den nykokta pastan och njut av den gyllengula, lena smaken.

Text och foto: Kerstin Engstrand