Frönyheter 2016: Grönsaksfröer

Frönyheter 2016: Grönsaksfröer

Ett nytt år, ett nytt odlingsår står för dörren. Rabarber trädgård har gått igenom årets nya fröer och sammanställt de som vi tycker är de mest intressanta.  Att kål och tomater samt mikroblad är stort märks tydligt i årets utbud, inte bara bland fröutbudet men även av alla de tillbehör till odling  som säljs.

Kål
Foto: Impecta
Foto: Impecta

Brysselkål ‘PETIT POSY‘, årets stora hit, blomsterkålen som är en brysselkål där blomsterknyten längs stammen är öppna. Mycket god, anrättad smakar blomsterkål av nötter. Dessutom blir den som godast efter ett par frostnätter. (Impecta)

Foto: Mr Fothergills
Foto: Mr Fothergills

Brassica oleracea x The ‘Flower Sprout’, har man en gång smakat på  Flower Sprouts så vill man ha mer. Detta är en korsning mellan kål och brysselkål (rosenkål) och har en nötig smak. Dessutom klarar den även några minusgrader. (Mr Fothergills)

Blomsterkål ’Autumn Star’ F1, är inte ny i Nelsons sortiment men väl värd att lyfta fram. En spännande korsning mellan bryssel- och grönkål. Längs stjälken utvecklas en mängd små, blomliknande huvuden med söt och nötaktig smak. Skördas på senhösten, efter hand som de små huvudena blir klara. Trivs i lerhaltig, mullrik och väldränerad jord. Vattna vid torka.(Nelson Garden)

Grönkål ‘Lord Kale‘, grönkål med röda bladnerver med ganska söt smak.  Utmärkt att odla som ”baby leaf” men även utmärkt att odla som stor. Ska vara anspråkslös men trivs bäst i en lerhaltig, mullrik och väldränerad jord.(Nelson Garden)

Red russian Foto:Gourmetgarage
Red Russian Foto:Gourmetgarage

Kål ’Red Russian’, är av expertodlare ansedd som den bästa kålen. Smaken är betydligt sötare än andra sorter. Red Russian har även vacker rosenröd färg och blir även en tydlig prydnad i trädgården.(Gourmetgarage)

BLOEMSDALE GELE , smörkål i formen av spetsig savoy som är skördeklar ca 110 dagar efter utplantering.  Blir under mognandet alltmer smöraktig. (Lindbloms)

 

Bladgrönsaker
Sodaört Foto: Nelson Garden
Sodaört Foto: Nelson Garden

Japansk sodaört / okahijiki,  kallas även ”sjögräs på land”. De späda skotten har en salt och lite mineralisk smak. Kan ätas rå i sallader eller  ångkokt, då får de en smak som  påminner om spenat. Är rik på vitaminer och mineraler. Kan sås både på våren och på hösten, och skördas när skotten är 20-30 cm långa. Kallas ibland även för italienska salladsblad, är krispiga på utsidan men lena och mjuka inuti.(Gourmetgarage, Nelson Garden)

Stridolo. Foto: Rara Växter
Stridolo. Foto: Rara Växter

Stridolo, Silene inflata, är en snabbväxande ettårig ört vars blad används i det italienska köket som smaksättning i sallader och i risotto. Smaken påminner om en mild dragon, de späda bladen plockas efterhand. (Rara Växter)

Wasabiruccola Foto: Impecta
Wasabiruccola Foto: Impecta

Wasabiruccola, även kallat vit mursenap, lanseras nu av flera firmor. Det är helt enkelt en ruccola med en lätt pepprig wasabismak. Utmärkt att odla redan nu, inomhus som mikroblad. Wasabina odlas även med stor fördel som  mikroblad, de ljusgröna små bladen har en stark smak som liknar wasabi men är mildare och ätes då bäst färska. Skördas de när de vuxit till sig och fått lätt krulliga kanter ska de stekas eller kokas. Klarar att odlas vid låga temperaturer. (Impecta,Gourmetgarage, Rara Växter, Thompson & Morgan)

Vild ruccola ‘Fireworks’, är vacker med sina röda nerver, men också snabbväxande. Blir skördeklar på sex veckor.

Cikoria Rossa Italiana Foto: Gourmetgarage
Cikoria Rossa Italiana Foto: Gourmetgarage

Cicoria rossa italiana har länge funnits i den italienska fröfirman Franchi Sementis sortiment men är i år ny i Gourmetgarages.Den är smakrik, med lätt bitter smak och används därför oftast som just smakbrytning i en blandad sallad.  Dessutom är den mycket vacker med sina röda stjälkar och gröna blad.

wcima-di-rapa-120

Cima di rapa Centoventina, i år lanserar Gourmetgarage Cime di rapa Centoventina, dvs.  120 — antalet dagar från sådd till skörd. Cima di rapa är en ful men god bladväxt. Cima di rapa eller brocoletti, broccoli di rape eller rapini, ja kärt barn har många namn, är en kålsort som man inte ser utanför Italien. Av namnet kan man tro att det är en brocccoli men blomsellerikålen, som den heter på svenska, är en grön, kålväxt som blommar med mängder av gula små blommor som liknar rapsblomman. Blir cirka 30-40 cm hög och ser ut som en högre kålliknande sallat. Blommorna smakar svagt syrligt. Det är de mjälla toppgrenarna man skördar och anrättar. De förvälls i kokande vatten och sauteras sedan i olja smaksatt av vitlök, salt, peppar och lite citron. Servera den gärna som pastasås eller tillsammans med majsrätten polenta, då i sällskap med korv. Smaken påminner om sparris, andra säger haricots verts. Det finns flera olika sorter med olika lång utvecklingstid, 40, 60,  90 och 120 dagar, och alla går utmärkt här. Sorterna med längre utvecklingstid har finare smak. Sås direkt på friland när risken för nattfrost är över och kan sedan, om man har valt 40-dagarssorten, sås flera gången under sommaren. Behöver ingen särskild omsorg, bara vatten vid torka och växer bra även i halvskugga.

Vild fänkål Foto: Suttons
Vild fänkål Foto: Suttons

Vild fänkål, i Italien går kännarna ut för att plocka vild fänkål. Den vilda har en mjukare smak än den vi normalt odlar, och det är en lätt ton av honung som matchar den klassiska fänkålssmaken av anis. Detta är en himmelsk krydda! (Suttons)

Chilipeppar och paprika
Trinidad Perfume
Trinidad Perfume Foto: Suttons

Chilipeppar ‘Trinidad Perfume’, kompaktväxande och rikbärande, dvs. synnerligen bra för trånga utrymmen. Har fått sitt namn då den avger en rik väldoft när den tillagas.(Suttons)

'Elefant' Foto: Lindbloms frö
‘Elefant’ Foto: Lindbloms frö

Chilipeppar, ‘Elefant’,  ekologiskt frö, onekligen en rolig sort, blir flammig i rött-grönt med beige lite barkliknande ådring. Skördefärdig ca 135 dagar efter sådd men kan oftast börja skördas redan efter 90 dagar.  Ska inte vara så het och har tjocka väggar. Är enligt Lindbloms Frö favorit i smaktest.  Styrka: 5000 shu. på en skala 1 – 10.000 Scoville Heat Units.(Lindbloms)

Peperone San Salvatore,  en ganska stark peperone vars frukter blir ca 11-13 cm långa och ganska tunna. (Gourmetgarage).

Även de franska  köksträdgårdarnas fröer kommer allt mer, även här är Gourmetgarage på hugget och lanserar fröer från en fransk producent med övervägande ekologisk fröproduktion, Ferme de Sainte Marthe  i Loiredalen:

Le Bresse Foto:Gourmetgarage
de La Bresse Foto:Gourmetgarage

Piment de La Bresse, en smakrik och aromatisk peppar från La Bresse, ett område kanske mest känd för sin fina kyckling.

Poivron Petit Marseillais,  en liten orange mild paprika från Provence.

Tomater

Franchi sementi slår ett slag för stadsodling och lanserar en ny kollektion ”Orto in vaso”,- köksträdgård i kruka. Där föll vi för den klassiska pastasåstomaten, den avlånga San Marzano, som nu finns i en mindre version under namnet ’San Marzanonano’, en lågväxande sort med mycket fruktkött. (Gourmetgarage)

 Tomat ’Ricciolio Hy F.1’ är en italiensk högväxande päronformad salladstomat, och en fantastisk smaken.(Gourmetgarage)

Gul piennolotomat Foto:Gourmetgarage
Gul piennolotomat Foto:Gourmetgarage

Tomat ’ Giallo Pizzuto’,- pomodoro del piennolo giallo är en gul piennolotomat. Det är Gourmetgarage som saluför denna trevliga nyhet från den syditalienska fröfirman Francesco Fuscello Sement. De flesta känner väl till Principe Borghese. Giallo Pizzuto har svagt hjärtformade  frukter som väger ca 40-60 gram vardera. Smaken är lätt syrlig och vitamininnehållet är tre gånger högre än hos röda tomater.

Orange Bourgion Foto: Gourmetgarage
Orange Bourgion Foto: Gourmetgarage

Tomat ’Orange Bourgoin’, är en orange tomat med klar söt smak. Denna sort ska vara särskilt bra att göra marmelad på.(Gourmetgarage)

wMontain-magic8812892717086

Tomat ‘Mountain Magic’F-1, rikavkastande körsbärstomat som fungerar bra både i växthus som på friland. Ska ha mycket söt och fin smak.Behöver ej tjuvas. Den liknar ’Moneymaker’  men är motståndskraftig mot bladmögel och fungerar även mycket bra att odla på friland. (Thompson & Morgan, Rara Växter)

Bifftomat ‘White Beefsteak’, vita tomater blir allt populärare att odla. Mest för att de är roliga att ha med i en blandad tomatsallad. Denna sort ska vara från 1860. Får stora, vita frukter på upp till 400 gram. När de är mogna går färgen över till ljust gult. Mycket söt och saftig med fastare fruktkött.(Impecta)

Galapagostomat Foto: Impecta
Galapagostomat Foto: Impecta

Galapagostomat,  ska vara en ursprungsart som bl.a. används som rotstock till nya förädlingar p.g.a. sin goda sjukdomsresistens. Får mycket små, ätbara frukter som mognar till gulorange. För växthus och varma utelägen.(Impecta)

wgarnetVETOM31478_3
‘Garnet’ Foto: Suttons

Tomat Garnet, körsbärstomat som har en unik smak och söthetsgrad.  Plantorna blir starka och friska, en planta ger över 1 kilo,  ca 100 körsbärstomater. (Suttons)

wGigantomo8850257215518

Tomat: Gigantomo, som namnet anger så blir frukterna enorma, runt 400 gram styck. Men är du skicklig kan du till och med få fram exemplar som väger över 1,5 kilo! Dessutom ytterst smakrik. (Van Meuwen)

 

 

Crimson Crush
Crimson Crush Foto:Suttons

Tomat: ’Crimson Crush’ är en ny sort som anges vara motståndskraftig mot mjöldagg. (Suttons)

 

Diverse
Foto: Suttons
Foto: Suttons

Morot ‘Samurai’ är en vacker röd morot som har sitt ursprung I Japan. Inuti är den lätt rosa och den färgen behåller den även efter kokning.  Har en lite sötare smak än vanliga orange. Utvecklingstid 112 dagar. (Suttons)

Broccoli 'Bellaverde Sibsey' Foto: Suttons
Broccoli ‘Bellaverde Sibsey’ Foto: Suttons

Broccoli ’Bellaverde Sibsey’  ger lång och bra skörd under nästan två månader, även en dålig sommar som 2015, och har mycket bra smak. (Suttons)

wMRFShooting-star
Foto: Mr Fothergills

 

Courgette Shooting Star F1, klättrande grön zucchini har funnits på marknaden i ett par år och nu kommer den första gula. Utmärkt för trånga utrymmen som exempelvis balkongen.  Avstånd mellan plantorna ska var 90 cm men det kompenseras med att odlingen sker på höjden. Frukterna skördas när de är 20 cm långa.(Mr Fothergills)

Zucchinin ’President Hy F.1’ ingår i Franchi Sementis stadsodlingslinje  och ska vara rikbärande under hela säsongen, om man skördar som en italienare, när zucchinifrukterna är 10-15 cm långa.(Gourmetgarage)

Squash 'Twinkle' Foto:Marshalls
Squash ‘Twinkle’ Foto:Marshalls

Squash ’Twinkle’, namnet passar bra så här års, och denna squash har en unik form, som ett tefat, fast gult sådant. Skörda frukterna innan fröerna utvecklas inuti. En planta kan ge över 30 frukter.(Marshalls)

Majrova 'Salad delight'. Foto: Thompson & Morgan
Majrova ‘Salad delight’. Foto: Thompson & Morgan

Majrova ’Salad Delight’, majrova är en delikatess som borde odlas mycket mer. Denna nya sort kan man även äta rå, både frukten och bladen! Skördas när rovan har storleken i form av en golfboll. Klarar, utan att bli träig,  att stå kvar i landet ett tag efter att den nått skördestorlek. (Thompson & Morgan)

'Terrain' Foto Thompson & Morgan
‘Terrain’ Foto Thompson & Morgan

Ärta ’Terrain’ är ganska motståndskraftig mot mjöldagg samt ger lång skörd. Thomson & Morgan

Svarta kikärtor – Cece nero, är Syditaliens och Siciliens kikärter. De är mindre än de vanliga gula men smakar betydligt mer! Dessutom är de som gjorda för en torr sommar, de klarar torka bra vilket gör att de även lätt kan odlas på balkong.(Gourmetgarage)

Pistagemandel – Pistacia vera , drömmer du om att ha ett eget pistageträd så kanske det är dags att så ett frö! Men du behöver minst två träd då han- och honblommorna sitter på olika plantor.(Gourmetgarage)

Observera att en ny sort kan vara ny hos en leverantör men inte hos en annan.

Länkar  till fröfirmorna:

Gourmetgarage 

Lindbloms frö

Marshalls

Mr Fothergills

Nelson Garden

Rara Växter

Suttons

Thompson & Morgan

Van Meuwen