Frys in bären

Frys in bären

Foto: Kerstin Engstrand

Lata tips för din bärskörd

Så händer det, allt blir plötsligt skördeklart. Krusbärsbusken tyngs ner av alla bär, vinbärsbuskarna lyser av röda, rosa, vita och svarta bär. Och körsbärsträdet flammar stolt av mogna körsbär.

Blir du stressad? Lättast är att frysa in bären för att tillaga dem senare i höst när regnet och höstvindarna dominerar helgerna. Se bara till att du fryser in på rätt sätt.

Sortera noga. Välj bara de som har högsta kvalitet. De som har skavanker kan du äta upp direkt men de ska inte frysas in.

Gör som danskarna, frys in hela klasar av röda vinbär. De blir trevligt alternativ till gelé och mycket snyggt att dekorera söndagssteken med.

Man behöver inte sockra bären men de lär behålla färg och vitaminhalt bättre om du sockrar dem. Om du väljer att sockra dem, ta 1 dl socker per liter bär.

Kombinera med att styckfrysa en del, lättast på en bricka eller en skärbräda, och frys in en del i påsar om en liter vardera. De styckfrysta ska du sedan så snart de är frysta förpacka i fryslådor eller påsar.

Foto: Kerstin Engstrand
Foto: Kerstin Engstrand

 

Vår smakpanel har testat 10 spännande glassar att göra av skörden.