Skördetider: Spännande hemgjord glass och sorbet

Skördetider: Spännande hemgjord glass och sorbet

Foto: Kerstin Engstrand

Sommartider, sommarvärme, mogna bär. Vi har testat 10 glassrecept gjorda med ingredienser från den egna trädgården. Några är gjorda med glassmaskin, andra utan.

Alla går att göra på frysta bär (som måste tina lite innan man använder dem). Glass brukar hålla sig två månader i frysen. Längre tid ska glass inte vara fryst, då smakar de snart papper. Men med dessa som smakpanelen testat är det ingen risk att de blir så gamla.

Vi frös in glassarna i små foliebakformar. Det blir lagom portioner på cirka 1 dl och gör det lätt att kombinera olika smaker. Och alla glassar åt vi med sked, en platt glassked. För så ska glass avnjutas har vi lärt oss i Italien. Glass ska inte ätas i strut.

Foto: Kerstin Engstrand
Foto: Kerstin Engstrand

Och att bjuda på hemgjord glass är numera enkelt. Idag finns en mängd bra prisvärda glassmaskiner och om du inte ska servera glassen direkt kan många frysas in utan att först ha körts i glassmaskin. Men i glassmaskin blir glassen krämigare och lite luftigare. Sist men inte minst, du har koll på råvarorna.  Och alla äggvitor som blir över kan frysas in, för att senare göra exempelvis pavlova av.

 

Lätt jordgubbsglass
Foto: Kerstin Engstrand
Foto: Kerstin Engstrand

Jordgubbsglass gjord på färska jordgubbar smakar himmelskt jämfört med färdigköpt. Den smakar helt enkelt äkta vara, solmogna jordgubbar! Detta recept fanns med i glassmaskinens receptsamling och fick klart godkänt.

500 gr jordgubbar

3 dl sockerlag (Smält 200 gram strösocker i 2 dl vatten i en kastrull. Värmen ska vara på medelvärme. När sockret har lösts upp, låt koka i cirka en minut. Låt svalna.)

Saften från 1 citron

2 äggvitor

0,5 dl vispgrädde

  1. Skölj jordgubbarna och mixa dem tillsammans med citronsaften och sockerlagen till en puré.
  2. Vispa äggvitorna hårt. Man ska kunna vända skålen upp och ner utan att de ramlar ut.
  3. Blanda ner äggvitorna i jordgubbsblandningen och häll därefter i grädden.
  4. Kör i glassmaskin.
Skogens konungs blåbärsglass
Foto: Kerstin Engstrand
Foto: Kerstin Engstrand

Frysta blåbär och redan färdig vaniljglass, köpt eller hemmagjord, och vips så har vi en glass som inte skvallrar om att vi har njutit av den. För blåbär kallas för skvallerbär, de färgar läpparna blålila. Och en riktigt skogens konungsglass serveras allra helst med granskottssirap.

1 dl frysta blåbär, eller färska, till 1 liter färdig vaniljglass.

Tina blåbären lätt.

Kör vaniljglassen och blåbären i en mixer. Frys in en kort stund.

Extra intressant blir blåbärsglassen med några droppar granskottsirap. Ibland hittar man sirapen på olika skördemarknader. Annars görs den på våren, när granarna skjuter illgröna nya skott.

Granskottsirap

Man brukar ta 3 dl granskott till 4 dl vatten och 4 dl socker. Granskotten får koka upp i socker- och vattenblandningen. Sänk därefter värmen och låt sjuda i 15-20 minuter. Därefter ska blandningen stå och dra i två veckor. Sila av granskotten och koka ihop till en sirap.

Mango, chili och tequilasorbet
Foto: Kerstin Engstrand
Foto: Kerstin Engstrand

Solgul och vacker, utmärkt som smälta maten med mitt i en längre middag. Men var försiktig om du använder färsk chili, se till att den färska chilin inte hamnar i en och samma glass… tequilan ska bara förstärka smaken, vi gjorde en sats med 50 ml tequila och då tog tequilan överhand. Så ta bara 25 ml sprit.

500 gr fryst mango i bitar eller motsvarande i färsk frukt

Saften av 2 limefrukter, ta även lite av skalet

140 gram strösocker

¼ färsk chili, med eller utan frön ( med frön blir isglassen starkare). Man kan även ta chiliflakes eller chilipulver.

25 ml tequila

  1. Mixa mangoköttet med limesaft, limeskal och socker till en slät puré.
  2. Tillsätt chili och tequila, mixa igen.
  3. Häll över blandningen i portionsformar eller ännu festligare, i ispinneformar. Frys. Om du har använt fryst mango så räcker det med en timme i frysen innan isglassen kan serveras.
Körsbärssorbetmousse
Foto: Kerstin Engstrand
Foto: Kerstin Engstrand

Vi är inga älskare av inlagda körsbär och vi var lite rädda för denna glass, ska den smaka som cocktailbär? Men inte! Den smakar som färska körsbär och är mycket uppfriskande.

500 gr körsbär, färska eller frysta (de frysta får inte ha varit kokta)

3 dl sockerlag (se recept under jordgubbsglassen).

Saften från 1 citron

2 äggvitor

0,5 dl vispgrädde

1 matsked maraschinolikör

Skölj och kärna ur körsbären. Det finns körsbärsurkärnare att köpa, annars går det bra att använda kniv, det är ju inga stora mängder körsbär som går åt till en sats.  Mixa körsbären med citronsaft, sockerlag och likör. Ta inte mer likör än en matsked, annars smakar glassen mera likör än körsbär.

Vispa äggvitorna hårt.

Rör ner körsbärsblandningen i äggvitorna. Häll därefter i grädden.

Blanda och kör i glassmaskin.

Ärtig grön glass
Foto: Kerstin Engstrand
Foto: Kerstin Engstrand

Detta är ett recept som Leila Lindholm är mamma till. Den är snabbgjord om du har alla ingredienser i frysen, inklusive frysta skivade bananer. Mycket nyttig dessutom. Men den blev inte smakpanelens favorit. Vi, grönsaksälskare till trots, tyckte den smakade för mycket ärtor. Möjligen skulle den bli godare med lite mera lakristpulver. Men den blev onekligen upphov till en hel del samtal.

4 frysta, skivade bananer

1 näve färsk mynta

250 g frysta gröna ärtor

Saft av 1/2 limefrukt

2 msk agavesirap

1 knivsudd lakritspulver

Mixa alla ingredienser i en matberedare, vår matberedare stod och hoppade för frysta bananer och frysta ärtor är tufft. Vi rekommenderar att både bananer och ärtor får tina lite innan de mixas.  Och självklart kan du göra denna glass på färska råvaror, och sedan frysa in den.

Skeda upp i små portionsformar. Detta är ingen glass du äter mycket av.

JordgubbsPimmsisglass
Foto: Kerstin Engstrand
Foto: Kerstin Engstrand

Pimms är en drinkliknande dryck som intas på Chelsea Flower Show och andra stora brittiska blomsterutställningar. Och numera finns Pimms att köpa på Systembolaget. Detta är en uppfriskande och vacker brittisk isglass som gillades skarpt av vår smakpanel. Vi gjorde både stora isglassar, som mindre.

500 gram jordgubbar

Färsk mynta, ca 10 blad.

75 ml Pimms

200 ml lemonad, vi använde oss av färdig lemonad. Att göra sin egen lemonad kräver en dags förberedelse.

100 gram strösocker

Färsk slanggurka, i småbitar

Om du vill, ta några skivade jordgubbar och lägg i ispinnarna samtidigt som du lägger i jordgubbarna.

  1. Mixa jordgubbar och myntablad till en slät puré.
  2. Tillsätt lemonad, Pimms och strösocker. Mixa igen tills sockret har löst upp sig.
  3. Häll över blandningen i pinnglassformar och lägg i några gurkbitar i varje. Gör du stora isglassar blir de extra snygga om du även lägger i några tunt skivade jordgubbar.
  4. Frys i minst 4 timmar.
Rabarberglass
Foto: Kerstin Engstrand
Foto: Kerstin Engstrand

Len, och ganska ok men kanske inte vår favorit. Vi funderar på att nästa gång tillsätta lite kardemumma.

300 gram rabarber, skurna i bitar

0,5 dl vatten

1 dl socker

3 dl vispgrädde, 40%

2 äggulor

1 tsk vanlijsocker eller 1 vanlijstång.

  1. Börja med att koka rabarbern i vatten och socker på svag värme. Bäst görs det under lock och rabarbern ska koka tills den är mjuk och mosig. Låt kallna.
  2. Vispa grädden ganska hårt.
  3. Vispa äggulorna med vaniljsockret.
  4. Blanda ner äggen och den smälta rabarbern i den vispade grädden.
  5. Kör i glassmaskin eller häll glassmeten i portionsformar och frys in direkt.

Färska jordgubbar är gott till.

Rödbetsglass
Foto: Kerstin Engstrand
Foto: Kerstin Engstrand

Smakpanelens förvånade favorit, len, krämig och god. Ser ut som fryst rödbetssallad och smakar rödbetor förstås. Kräver lite mera förberedelsetid än de andra, rödbetorna måste kokas, svalna och mixas innan glassen kan göras.

1, 5 dl standardmjölk

3 dl grädde, 40%

1 vaniljstång eller 1 tsk vaniljsocker

50 gram strösocker

4 äggulor

2 stora rödbetor, kokta och skalade, du behöver 80 ml rödbetspuré

  1. Koka rödbetorna, och mixa dem till en slät puré.
  2. Värm mjölk, grädde och vanilj tills blandningen just börjar sjuda.
  3. Lyft bort gräddmjölkblandningen från värmen.
  4. Vispa äggulor och socker till en luftig smet.
  5. Häll gräddmjölksblandningen sakta över äggsmeten, och vispa hela tiden.
  6. Tillsätt 80 ml rödbetspuré och låt hela blandningen sjuda tills den tjocknar.
  7. Låt bladningen svalna.
  8. Kör blandningen i glassmaskin.
Körsbärsglass
Foto: Kerstin Engstrand
Foto: Kerstin Engstrand

Mummig glass, med klar smak av färska körsbär. Denna var den glass smakpanelen åt mest av, vid sidan av isglassen gjord av Pimms och jordgubbar.

2 dl färska eller frysta körsbär, men absolut inte kokade.

1 dl standardmjölk

2 dl grädde, 40%

1 dl socker

3 äggulor

1 vaniljstång eller 1 tsk vaniljsocker

3 cl konjak eller lagrad, mörk rom. Även whisky kan fungera bra.

 

  1. Smält socker i en tjockbottnad kastrull. Rör om hela tiden så att sockret inte bränner fast. Låt det sedan koka, under ständig omrörning, tills det liknar en ljus karamell.
  2. Tillsätt körsbär och vanilj, och rör om ordentligt så att sockret inte bränner fast.
  3. Tillsätt konjaken och låt koka upp.
  4. Häll därefter i mjölk och grädde, blanda hela tiden och låt koka upp.
  5. Vispa äggulorna och häll över dem i en kastrull.
  6. Tillsätt försiktigt den varma smeten i äggulorna, rör om hel tiden. Låt smeten sjuda upp.
  7. Kyl smeten.
  8. Har du använt en hel vaniljstång ska skalet tas bort. Vill du ha en slät glass kan du mixa bladningen. Vi tycker dock att det blir mera äkta vara att man ser att glassen är gjord på färska körsbär.
  9. Kör glassen i glassmaskin.
 Nässelglass
Foto: Kerstin Engstrand
Foto: Kerstin Engstrand

Vi fyndade en flaska nässelpulver på en trädgårdsmarknad. Nässelpulvret hade vi tänkt att använda i brödbaket men vi testade att smaksätta glass med det. Vi tog 1 matsked nässelpulver och smaksatte hemmagjord vaniljglass med. Kanske mera roligt än gott, ska vi vara ärliga så smakar denna glass mera vanilj än nässlor. Men den kändes ganska ”nyttig” och blev en självklar snackis bland gästerna.

1 matsked nässelpulver ( man kan även använda färska nässlor som då först måste blancheras).

Vaniljglass:

1 dl standardmjölk

3 dl vispgrädde, 40%

3 äggulor, vi använder oss av stora ägg, ibland kallas de för frukostägg.

1 dl strösocker

1 tsk vanliljsocker

(Vi gör eget vaniljsocker, en burk med en vaniljstång fylls på det vanligt strösocker.  Efter en månad smakar sockret vanilj och dessutom går vaniljstången fortfarande att använda.)

  1. Vispa äggulorna med socker och vaniljsockret tills smeten blir luftig.
  2. Värm grädden och mjölken.
  3. Häll de vispade gulorna i en kastrull och häll den varma gräddmjölksblandningen sakta över gulorna samtidigt som du vispar kraftigt. Sjud under vispning tills blandningen börjar tjockna. Blandningen ska inte koka.
  4. Häll över den varma blandningen i en bunke, tillsätt de torkade nässlorna, rör om och låt svalna i kylen.
  5. Kör glassen i glassmaskin eller frys in direkt i portionsformar.

 

Text och foto: Kerstin Engstrand