Gazpacho, den nya vitaminrika partysoppan
Den svalkar under heta sommardagar och heta sommarnätter men är faktiskt lika god varm under kalla vinterdagar. Pröva med att bjuda på ett litet glas gazpacho på nästa fest, och då enligt kännarna vid midnatt.
Detta är en spansk grönsakssoppa, gjord av färska råvaror som inte kokas. Den är snabblagad, särskilt om du har tillgång till en mixer/matberedare.
Mitt recept är från 1975, från min signora Carmen som jag bodde hos under studier i Madrid. Carmens paella var också något alldeles extra. Men idag blir det hennes grönsakssoppa. Hon lagade till större delen all mat av råvaror från familjens gård utanför Madrid. Under sommaren lagar jag hennes gazpacho av hemmaodlade grönsaker och fryser in soppan i koncentrat, dvs utan tillsatt vatten.
Gazpacho för 4 personer, blir 10 dl utan vatten tillsatt, cirka 13-14 dl med vatten.
1-2 klyftor vitlök
5-6 mogna tomater om 100 gram styck
1 gul lök
2 gröna paprikor
1 slanggurka
4 msk olivolja
4 msk citronsaft
2,5-3,5 dl vatten
Salt, peppar
Persilja
1, Skala vitlök och lök.
2. Kärna ur paprikorna, ta bort det vita.
3.Klyfta tomater, paprikor och gul lök. Skär gurkan i stavar.
Kör i mixer och tillsätt succesivt olivolja, citronsaft och vatten. Smaka av med salt och peppar. Servera med lite nyklippt persilja över.
Och här kommer samma gazpacho i koncentrerad form. Blir 4,5 liter i koncentrat. Fryses lämpligen in i ursköljda mjölk eller juicekartonger.
8 klyftor vitlök
20 mogna tomater
4 gul lök
8 gröna paprikor
4 slanggurkor
8 msk olivolja
8 msk citronsaft
Salt, peppar
Lite cayennepeppar
Persilja
Gör som grundreceptet, dela grönsaker på samma sätt och kör i mixer! Här är inget vatten tillsatt, det får man göra är det är dags att ta fram den ur frysen.
Text och foto: Kerstin Engstrand