Gör ditt eget äppelläder

Gör ditt eget äppelläder

Foto: K Engstrand

På Elmia Garden fick vi smaka på äppelläder gjort på äpplesorten Trulsa. Trulsa är en ny sort från Balsgård och säljs som E-planta. Vi smaktestade Agnes, Trulsa och Lovisa där Trulsa blev vår favorit, som god tvåa kom Lovisa.

Fruktläder har varit populärt ett par år nu, inget extra socker behöver tillsättas och torkningsprocessen koncentrerar smaken. Och vi tiggde förstås receptet:

  1. Skala äpplena, skär dem i klyftor och ta bort kärnhuset. (Har du passervagga kan skal och kärnhus vara kvar, det ger mera smak åt purén).
  2. Koka frukten mjuk och mosig i lite vatten, ca 1 dl vatten per kilo skuren frukt. (Två liter skuren frukt brukar väga ett kilo.)
  3. Gör purén slät genom att vispa med elvisp, köra med mixerstav eller mosa i matberedare. Allra bäst är om du har en passervagga.
  4. Purén behöver inte sötas, den innehåller ca 10% socker i sig.
  5. Purén breds ut på ett bakplåtspapper. Bred ut ett lager som är ca 3 mm tjockt. Det brukar gå åt ca 4 dl puré per plåt.
  6. Låt torka i ugn, i 50 grader, i minst 8 timmar. Ha luckan lite öppen så att vattnet kan komma ut. OBS! Gör inte fruktlädret under natten, ugnen behöver tillsyn. Kontrollera plåtarna med jämna mellanrum och det är bra att byta plats på plåtarna under torktiden.
  7. Äppellädret är färdigt när purén är helt torr och man kan dra loss det i ett helt ark. Känn efter, går det inte att lossa, låt den vara kvar i ugnen ett tag till.
  8. Förvara äppellädret hoprullat eller skuret i bitar.