Gott om äpplen? Prova vårt potatismos
Himmel och jord
Himmel och pannkaka, nej detta är faktiskt potatismos! Ett vanligt potatismos i Tyskland och Holland. Vi kanske skulle kalla det äppelpotatismos istället. Äpplena växer uppe i luften på grenarna strävar upp mot himmeln, och potatisen växer under jord, så visst är ”himmel och jord” ett mera poetiskt namn. Den fräscha äppelsmaken passar bra till fisk, och lyfter den enklaste korvrätt.
Grundsats som lätt kan fördubblas:
3 potatisar
2 äpplen
0,5 tsk salt
0,5 dl mjölk
1 msk smält, avsvalnat smör
aktiv tid: 20 minuter passiv tid: 15 minuter total tid: 35 minuter
Redskap:
- stor kastrull med lock
- potatisskalare
- kniv
- durkslag
- ballongvisp
- Tvätta och skala potatisen.
- Skär varje potatis i 4–6 bitar beroende på storlek.
- Skala äpplena och skär dem i klyftor, 4–6 beroende på storlek.
- Lägg potatis och äpple i kastrullen.
- Häll på så lite vatten som möjligt, ca 0.5 dl.
- Salta
- Låt småkoka under lock i ca 15 minuter. Det ska småkoka tills såväl äpple som potatis är mjuka.
- Häll av kokvattnet.
- Tillsätt smält smör och mjölk. Blanda försiktigt i mjölken tills rätt konsistens har erhållits. Moset är färdigt när det är slätt och fint.