Gröna intryck från Formex Vår 2016

Gröna intryck från Formex Vår 2016

Blomstrande trend våren 2016 tolkad av Jan Rundgren. På planteringsbordet (privat ägo) ser vi bricka av Nadja Wedin, vaser från Återbruksatelején, vattenkanna från Garden Glory, tavlor från Lisa Ling och Lina Johansson samt pappersskulptur från Future DayD.

Formex är den största svenska inredningsmässan för nordisk design. Två gånger per år, i januari och i augusti, samlas ca 850 utställare, 23 000 inköpare och över 800 medierepresentanter. Det är en ren branschmässa och enbart öppen för verksamma inom present, hemtextil, inredning, mode, delikatesser/mat och leksaker. Och även om namnet upplevs nytt och modernt är Formex en gamling, mässan startade redan år 1960.

Det som visas på Formex Vår är det som kommer i butikerna våren – sommaren 2016. Temat för mässan var något gammalt, något nytt, något lånat, något blått och något fått. Här kommer några godbitar som vi hittade.

w105630

Kronärtskockan odlad i Helsingborg återfinns på en av handdukarna i Tina Nordströms kollektion. Foto: K. Engstrand

Allas vår Mat-Tina, Tina Nordström, hade komponerat en särskild maträtt för Formex och presenterade också hemtextil som bär hennes signatur. Vi tycker särskilt bra om handdukarna med motiv från grönsakslandet, som kronärtskocka och rädisor, men även disktrasorna. Det är anrika Ekelunds som tillverkar hennes textil. Kollektionen är framtagen tillsammans med designern Linda Svensson Edevint, som gjort flera mönster hos Ekelund. Tinas älskade köksprylar, som hennes mormors blå pepparkvarn och bestick, men även några grönsaker från hennes trädgård, har gett inspiration till en helt egen mönstervärld.

Santa Fe intar Sverige

 

Spillkummet från Pottery Jo kostar ca 600 kr, Garden Glorys vattenkanna finns just nu ingen prisuppgift på. Formen påminner om en upp och nervänd diamant.

Smutsturkost är en särdeles vacker färg som ger lyster åt andra brända toner i pastell, som aprikos, svagt nästan urtvättat gult och terrakotta. Inredningstrenden kallas för Santa Fe men vi på Rabarber Trädgård säger mexikanskt.w120556

Inomhus är det då självskrivet att kaktusen är krukväxten nummer ett. Även artificiell. Ugglan, som varit en trogen inredningsdetalj i många år, är nu släppt ut i det fria. Kaktusformen återfinns i en mängd produkter, från underlägg till lampor.

Och en bukett tulpaner platsar bra i denna färgpalett.

w102023

 

 Ampeln hänger kvar

Den kom tillbaka för ett par år sedan, ampeln och den finns kvar, även amplar dekorerade med makramé. Några, som Ernst, hänger upp korgar. Välj växter som behöver vattnas sällan.

Brända toner

Bland trädgårdsprylarna återfinns fortfarande rost och terrakotta även om rost har minskat något.

 Japan

Japansk influens återfinns i maten, och i inredning.

w094937

I Craft Dying Lab visade Handarbetets Vänner hantverket shibori, en japansk färgningsteknik från 700-talets Nara där man knyter och doppar tyget för att skapa olika mönster. Det är en form av batik ich shibori betyder pressa, klämma. Indigo är den färg som främst använts, Självklart var det just trendfärgen blått som man färgade i under mässan. Effekten blir likt vatten som spillts ut på blå färg. Det mönster som liknar fjädrar är nog det som är mest trädgårdsaktigt.

w103856

 

Emma Fällman Studio vann med sin sidensjal i starkt blått med en kakadua och tiger som mittpunkt designpriset Formex Formidable 2015.  Och vi noterade att hon även hade med Blomman för dagen som du ser här på bilden ovan. Blomman för dagen är mycket populär i Japan. Emma har tidigare år nominerats för andra motiv, då var det småfåglar.

Juryns motivering: Emma Fällmans Totem tiger står för styrka, mod och skönhet. Och hennes kakadua representerar positiv förändring. Det här är ung svensk form med attityd. Med ett bildspråk som andas både storstadens tatueringar och allmoge i en spännande mönsterkavalkad. Det väcker tigern i oss.

Emma Fällman är från Kåge i Norra Västerbotten och tog examen på Berghs School of Communication i Stockholm 2013. Hon skapar illustrationer för hand, med blyerts. och av dem skapar hon i sin tur mönster som appliceras på tyger, tapeter och sjalar tillverkade av finaste siden.

w115722
Denna fina korg såg vi By Greengates monter.
 Japansk enkelhet i vaser

Vaserna vi föll för var de små, annars såg man många mellanstora, lite fulsnygga vaser vars form påminner om 1940-talet. Återigen har Eva Levin skapat en ny vas som ytterst skickligt skapar en enhet av form och funktion. Att hennes vaser säljs i Japan blev  vi inte förvånade över.

 

Materialmöten

Strävt möter blankt, trä möter metall, läder möter rosmarin, konstgräs på bild möter kattgräs.

Grafisk enkelhet och lite svart-vitt
Dubbel nytta

I Eldgardens monter stod detta planteringsbord som är synnerligen fiffigt konstruerat, hopfällbart stativ och med två brickor. Det håller att stå utomhus hela året. Dessutom mycket bra i uteköket. Det finns ännu inte i produktion men vi hoppas att det kommer ut till sommaren.

w133353

 

Peter Ödegaard bor i Stockholm, Lissabon och Rio de Janeiro. Och i Lissabon återfinns Adicos stolar på nästan varenda uteservering, så Peter har nu tagit dem till Sverige. Och ja, man sitter mycket bra i den. Finns även i mörkt blått, pärlgrått och i svart, pris mot kund ca 1600 kr styck.

w121607

 

Och sist men inte minst

blev vi glada när vi såg de här handdukarna!

w104035

 

 

Text och foto: Kerstin Engstrand