Tre kålsalladsfavoriter

Tre kålsalladsfavoriter

Solig grönkålssallad.

Grönkål och den nya blomsterkålen (Flower Sprouts) är två av Rabarber Trädgårds favoriter i vintersalladen. Den ena vintersalladen är soligt gul, den andra går i röda toner.

Grönkål med kaki, en verklig må bra sallad
Grönkålsallad med kaki och granatäpple. Foto: Kerstin Engstrand
Grönkålsallad med kaki och granatäpple. Foto: Kerstin Engstrand

Från december och framåt finns fina kakifrukter att köpa. De är goda till ost men ännu godare i denna sallad som är en snabb och matig sallad.

Ingredienser för sallad till en person:

3 nävar strimlad grönkål

1 kakifrukt

1 burrata (vanlig mozarella går också bra men burrata är krämigare)

1 matsked granatäppelkärnor

1 msk olivolja

Flingsalt

1. Bottna en djup tallrik med strimlad grönkål.

2. Dela en burrata i cirka sex delar och lägg i bland grönkålen.

3.Skala kakifrukten och skär den i mindre bitar.Lägg kakifrukten bland burratan.

4. Strö över granatäppelkärnorna.

5. Häll över olivolja och strö över lite flingsalt. Blanda.

Solig grönkålssallad

Grönkål tillhör julbordets fröjder och i år valde vi denna variant av ett recept från boken “Superkålen”. Den är så god så att vi fortsätter att laga den. Kombinationen den krispiga grönkålen, den lena persikan och honungen tillsammans med hasselnötternas strävhet gör att smaklökarna kommer igång och man vill ha mer!

Ingredienser för sallad till en person:

2 blad grönkål

1 persika eller nektarin

0,5 dl rostade hasselnötter

Mozzarella, allra helst burrata

1 tsk flytande honung

2 msk olivolja

1. Skär bort stammen på varje grönkålsblad och skär därefter grönkålen i mindre bitar.

2. Blanda honung och olivolja och blanda ner hälften dressingen i grönkålen.

3.Rosta hasselnötterna i en torr stekpanna.

4. Skär persikan/nektarinen i klyftor och stek dem ett par minuter på varje sida.

5. Blanda ner de rostade hasselnötterna, nektarinen/persikan och burratan i grönkålen.

6. Tillsätt resterande del av dressingen.

 

Röd blomsterkålssallad

w121534fri

 

I matvarubutiken (ICA) hittade vi ett recept på blomsterkål som vi gjorde en egen variant av. Originalreceptet innehöll även grädde och buljong, något vi tyckte förstörde.

Varm sallad för en person, denna rätt mättar bra.

75-100 gram blomsterkål (säljs under benämningen Flower Sprouts)

1 dl lingon, styckfrysta

0,5 paket torrsaltat bacon

1 silverlök (eller gul lök), finhackad

Peppar, vi använder vildskogspeppar

 

1. Börja med att steka baconet i en torr panna.

2. När baconet börjar släppa sitt fett, tillsätt då den finhackade löken.

3.  När löken är mjuk, tillsätt då blomsterkålen och lingonen.

4. Peppra lätt med vildskogspeppar.

Smaklig måltid!