Gucci på Chelsea Flower Show 2014

Gucci på Chelsea Flower Show 2014

Guccis "Flora" på Chelsea Flower Show. Foto: Kerstin Engstrand

Modehuset Gucci är känt för sina blommönster. Och vad passar då inte bättre än att ställa ut på ansedda Chelsea Flower Show. Chelsea kallas också för trädgårdsvärldens cat walk.

Det var landskapsarkitekten Sarah Eberle som fått det hedervärda uppdraget att skapa liv i deras kanske mest kända mönster med det passande namnet  ’Flora’. Deras idéträdgård återfanns i avdelningen ”Fresch Gardens”. Sarah Eberle är en mycket ansedd trädgårdsdesigner och har belönats med åtta guldmedaljer på RHSs olika utställningar samt fick även 2007 på Chelsea titeln ‘Best in Show’. Det roliga är att Sarah annars är den minst uppklädda designern på Chelsea. Hon brukar i regel vara klädd i blåställ. Dock inte denna gång, nu var det Gucci som gällde, från topp till tå. Sarah gillar att i sitt arbete som designer gå utanför sin bekvämlighetszon. Vi kan konstatera att hon verkade trivas i sin utstyrsel.

Gucci grundades i Florens, Italien år 1921 och var ursprungligen en liten väskbutik. Ägaren Guccio Gucci var influerad av England och framför allt London. Han hade arbetet på fashionabla Hotel Savoy i London. 1966 skapades Floramönstret till Grace av Monacos ära. Vid ett besök i deras butik i Milano ville Rodolfo Gucci ge henne en present. Efter ett tag tackade hon ja, och frågade efter en scarf. Men den önskan gjorde Rodolfo Gucci stressad. Han tyckte helt enkelt att de inte hade en scarf vars mönster passade Grace. Resultat blev att han kontaktade illustratören Vittorio Accornero för att skapa ett mönster som skulle passa deras kända kund. Redan dagen efter återkom Accornero med en målning,  ‘Flora’ och därmed var mönstret skapat. Sedan blev den en succé.

Att Gucci deltog på Chelsea Flower Show berodde på att deras kreativa chef Frida Giannini tyckte att det var dags att skapa nytt liv i mönstret. Det förekommer även på väskor samt har även varit inspirationskälla till några av Guccis parfymer.

Det är 37 färger i scarfen och dessa, liksom de fyra årstiderna, hade Sarah använt sig av. Bland blommorna märktes tulpaner, liljor, rosor, vallmo, iris, pioner, anemoner och alströmeria.

För att fira lite extra skapade Gucci i samband med idéträdgården två nya exklusiva handväskor i deras serie ”Lady Lock” med Floramotivet.. På Guccis hemsida kan du se alla produkter mönstret återfinns på. Vad sägs om ett par sneakers?

Till sin hjälp hade Sarah Eberle floristerna Athena Duncan och  Mairead Curtin från Rebel Rebel. Merparten av snittblommorna var uppdragna av Kelways.

Idéträdgården fick förgylld silvermedalj.

Text och foto: Kerstin Engstrand