Hibiskus, lite varm hetta på fönsterbrädan

Hibiskus, lite varm hetta på fönsterbrädan

Fjäderhibiskus Foto: Kerstin Engstrand

Vad trånar man efter mitt i mörka november och december? Jo, efter en fjäderhibiskus, Hibiscus schizopetalus, som ursprungligen lär ha påträffats i Kenya, Mocambique och Tanzania. Just denna är fotograferad i Mexiko där den växer som ett mellanstort träd. På engelska kallas den ibland ”Japanese lantern”. Den har ett lätt hängande växtsätt, den verkligen anstränger sig för att böja sig ner mot de som passerar och säger: Titta på mig, är jag inte fin? Och när man väl har fått ögonen på den så vill man omgående ha ett eget exemplar!

Annars är hibiskus Hawaiis blomma, symbolblomman för det färgstarka, njutningsfulla livet. En underbar blomma att sticka i håret, eller dekorera bordet eller drinken med. Hibiskus är det snabbaste sättet att bli sommarvacker på eller skapa festkänsla med enkla medel.

Det var Linné som gav den det vetenskapliga namnet Hibiscus rosa-sinensis. Rosa-sinensis betyder lik en ros från Kina. Hibiskus, som älskas av kolibris, är en malvasläkting, och är i länder med tropiskt klimat mycket vanlig som häckväxt eller får växa som små träd. Här hemma får vi i regel nöja oss med den som krukväxt men det är inte fy skam det heller.

Att hibiskus, de enkla och fjäderhibiskus, är fågelpollinerade ser man dels på grund av den oftast röda färgen men också av de långa stiften. Foto: Kerstin Engstrand  
Att hibiskus, de enkla och fjäderhibiskus, är fågelpollinerade ser man dels på grund av den oftast röda färgen men också av de långa stiften.
Foto: Kerstin Engstrand

Hibiskus är krukväxten som stormtrivs att få komma ut under sommaren. Ut med dina hibiskusar, ställ dem i färgstarka, glaserade ytterkrukor och den tropiska sommaren har kommit till dig. Släpp dem fria och de tackar dig med att hålla sig fria från ohyra. Sätt ut dem på terrassen så fort risken för järnnätter är över. Sedan får de stå där tills frostnätterna börjar komma.

Det finns hibiskus med enkla, som fyllda och dubbla blommor. Pistillen är som en kolibrifågel som tittar fram. Och tittar fram gör hibiskusens pistill från lackröda, lackrosa, aprikosgula, blekt rosa, vita eller starkt orange blommor. Särskilt de med vita, enkla blommor brukar vara åtråvärda. En till två dagar är varje blomma utslagen.

Och visste du att man kan putsa skorna med blommorna? På Jamaica kallas den även för skoblomma. Kanske är det männens dansskor i svartaste lack som dammas av med en hibiskus.

Rosellhibiskus kan man dra upp av frö men den får lätt angrepp.  Foto: Kerstin Engstrand
Rosellhibiskus kan man dra upp av frö men den får lätt angrepp. Foto: Kerstin Engstrand

Det te som säljs under beteckningen hibiskuste är gjort av foderbladen av rosellhibiskus, också kallat malvate. Rosellhibiskus vetenskapliga namn är Hibiscus sabdariffa. Det har en stark röd färg och kan också användas att tvätta med, tillsätts ibland i ekologiska tvålar.

I varmare länder är hibiskus vanlig som häck. Foto: Kerstin Engstrand
I varmare länder är hibiskus vanlig som häck. Foto: Kerstin Engstrand
Ta sticklingar och gör små träd
Liten uppstammad hibiskus på Waldemarsudde. Foto: Kerstin Engstrand
Liten uppstammad hibiskus på Waldemarsudde. Foto: Kerstin Engstrand

Den bästa hibiskusen får du om du startar med en stickling. Det tar visserligen lite längre tid innan du har fått en meterhög stor planta, men det är det värt. De blir de bästa exemplaren, de som fått vänja sig vid just ditt hemklimat. Ta slanka skott, utan knoppar och blommor och spara två blad i toppen, du tar bort de nedersta bladen så att du får en lång stjälk. Det är från de borttagna bladfästena som rötterna kommer att bildas. Stick ner i jord, längs krukans kant, sätt krukan i en plastpåse och placera odlingen ljust och varmt. Skulle ditt exemplar har mycket stora blad kan man halvera dem, allt för att sticklingen ska må bättre.

Har du ingen jord hemma så kan du mellanlagra sticklingen i ett glad vatten, eller i en vas med vatten. Om glaset/vasen är mörk och ogenomskinlig så bildas rötter snabbare. Rötter som bildas i vatten är känsligare än de som bildas i jord och de kallas för vattenrötter.

Hibiskus som matchar pizzeriaskylten. Foto: Kerstin Engstrand
Hibiskus som matchar pizzeriaskylten. Foto: Kerstin Engstrand

Då kan du också välja att stamma upp och få ett miniträd. Låt då sticklingen växa rakt upp tills den fått den höjd du vill ha på stammen. Under den tiden tar du bort alla sidoskott som växer ut från stammen. När plantan fått önskad stamhöjd så toppar du den. Nu kommer den snabbt att förgrena sig i toppen.

En av de mest snabbväxande är Malvaviscus arboreus Cav, även kallad Achania malvaviscus eller Hibiscus malvaviscus. Den heter på svenska bärmalva, men kallas på grund av sina blommors form vanligen för turkmössa. Den ser ut som en hibiskusblomma som inte orkat slå ut. Men ståndare och pistiller visar den tydligt vilket glädjer fjärilar, kolibris och bin.

Bärmalva. Foto: Kerstin Engstrand
Bärmalva. Foto: Kerstin Engstrand

På engelska kallas den även för Turkcap, Turk’s Turban, Wax Mallow och  Ladies Teardrop.  Är ursprungligen från Mexiko, Centalamerika, södra delen av USA och Sydamerika. Sköts som vanlig hibiskus men turkmössan är betydligt mera snabbväxande och mycket enkel att på en sommar skapa ett manshögt träd av. Den tål mycket hård beskärning och kan också lätt formas till en tät buske.

Lättskött
Beskär i februari. Foto: Kerstin Engstrand
Beskär i februari. Foto: Kerstin Engstrand

Hibiskus är också tydliga, de visar när det är dags att vattna, bladen slokar – dags att vattna.

Under tillväxtperioden ges näring varje vecka, särskilt när blomknopparna kommer. Däremot behöver man inte ge näring under vintervilan. Får den för mycket näring så blir det mest blad och knappt några blommor alls. Vintertid trivs hibiskus mycket bra i vanlig inomhustemperatur på 22 grader, men om luften är för torr kan den drabbas av spinn. Vid spinnangrepp brukar blomknopparna falla av. Vet du om att du har mycket torr inomhusluft är det bra att duscha plantan minst en gång i veckan samt ställ krukan på ett fat med vatten och lekakulor. Ibland får den även bladlöss, antingen på hösten när man tar in den igen, eller på våren när blomknopparna kommer. Kläm ihjäl bladlössen och/eller behandla med insektsmedel.

Vintertid trivs den i ett sydvästfönster för den behöver så mycket ljus den kan få under våra mörka månader. Beskär den i februari – mars, den tål rejäl beskärning och omplantera och ge ny jord vid behov. Vid omplantering går man bara upp ett steg i krukstorlek. Hibiskus trivs bäst om den får lite trångt om fötterna. Då tackar den dig genom att blomma mera. En hibiskus blir utan problem 30 år och äldre.

Text och foto: Kerstin Engstrand