Liten apsvans, krukväxten man lätt delar med sig av

Liten apsvans, krukväxten man lätt delar med sig av

Liten apsvans trivs som ampelväxt. Foto: Kerstin Engstrand

Man mår bra av att hjälpa sägs det. Vi som älskar växter gillar att ha möjligheten att ge bort växter. Gärna då små växtbarn som vi dragit upp själva. En sådan växt är liten apsvans, Sedum burrito.  Du kan även hitta den som åsnesvans. Burro är åsna på spanska, burrito en liten åsna. Man tror att apsvansar har sitt ursprung i Mexiko.

Då apsvansar är lite ömtåliga är det sällan man ser dem i handeln. Därför är det extra roligt att föröka dem själv!

Det finns även en som heter apsvans, Sedum morganianum som är lika lätt att föröka. Den ser ut som om bladen är fingerfirkade. Men den lilla apsvansen bjuder på ett roligare skådespel när den växer upp.

Apsvans är en fetbladsväxt och är därför torktålig. Bladen är små och rejält knubbiga. Bladfärgen går i blågråttgrönt.  Den är mycket lättskött och placeras bäst i en ampel eller i en hög kruka så att den kan växa fritt neråt. Ställ den där man inte kommer åt den för dess enda nackdel är att den är lite skör, några blad faller lätt av om man kommer åt den. Men det gör inget, dem kan du ta tillvara på och lätt föröka till nya växter!

Liten apsvans i blom. Foto: Kerstin Engstrand
Liten apsvans i blom. Foto: Kerstin Engstrand

Man kan få liten apsvans att blomma. Det gör den om den får stå svalt under vintern, med svalt menas att den bör då stå i en temperatur av 5 till 10 grader. Den får små, röd-cerise blommor längst ner på rankorna.

Mager jord, så kallad så- eller kaktusjord är bra.

Den trivs i ett söderfönster inomhus. Du kan ställa ut den på sommaren men den måste tas in så fort temperaturen går ner till 5-10 grader.

Vattnas knappt alls april till augusti, jorden ska torka upp mellan vattningarna. Under vintern ska den inte ha något vatten alls.

Man kan ge en mycket svag dos näring en gång per månad i samband med vattning i månaderna från april till augusti.

Ta bladsticklingar
Bladsticklingar av liten apsvans. Foto: Kerstin Engstrand
Bladsticklingar av liten apsvans. Foto: Kerstin Engstrand

Några tappade blad är en gåva och ingen katastrof. Lägg bladen på lätt fuktad såjord eller kokosjord. Se till att den raka sidan får kontakt med jorden, det är den sida som vuxit på stjälken. Duscha lätt varje dag eller ställ planteringen under en glaskåpa eller liknande. Ganska snart börjar det växa ut små bubbelliknande gröna skott. Med snart menas allt från några veckor till ett par månader, bladen brukar rota sig lite ojämnt. När bladen bildat flera bubblor” kan du försiktigt plantera om den i mindre krukor. Fortsätt att spraya lätt varje dag. Nu har du säkerligen flera små krukor som du kan ge bort!

Det tar lite tid men de växer. Efter ett halvår har bladen vuxit till sig. Foto: Kerstin Engstrand
Det tar lite tid men de växer. Efter ett halvår har bladen vuxit till sig. Foto: Kerstin Engstrand

Text och foto: Kerstin Engstrand