Japansk silverbuske, nyttig och färgstark
Gul eller röd Goumi, hos oss vanligen kallad för Japansk silverbuske. I Asien kallas den för Goumi. Detta är en superväxt, trefalt, först de nyttiga och vackra bären, därefter bladen som lär vara ingrediens i japansk hostmedicin och sist men inte minst, rötterna är kvävefixerande. Och för det fjärde, en mycket vacker buske när den är fylld med bör, som allra helst ska ses i motljus!
Elaeagnus multiflora, beskrevs av Linnés lärljunge Carl Peter Thunberg som bland annat reste till Japan. Tillhör samma familj som havtorn. Den gula är oftast såld som Pointilla® ‘Fortunella’, den med röda bär som Pointilla® ‘Sweet’N’Sour’.
Höjd: Ca 2,5 m och kan bli lika bred men är lätt att beskära och forma till små träd. Är snabbväxande.
Blommor: beigevita, mycket små och mycket väldoftande. En riktigt bra nektarväxt. Blomningstid i regel i maj och blommorna sitter längs grenarna. De påminner om olivträdets blommor.
Bär, rubinröda eller guldgula i september-oktober. Smakar likt slånbär, lätt sträva och de ska ätas efter det att frosten nupit dem.
Det finns exemplar som är inympade med både röda och gula bär. Jag har ett sådant, se denna artikels första bild. De är en bra investering, med ett exemplar kommer man långt då de ger rikligt med bär. Samt är så vackra att man knappt ids skörda bären.
Läge: Soligt och väldränerad jord. Liksom slån trivs den japanska silverbusken även i sandjord. Trivs även i vindutsatta områden. Tål även salta vindar.
Härdighet: alla gånger upp till växtzon 4.
Text och foto: Kerstin Engstrand