Superbäret: Blåbärstry mognar i juni

Superbäret: Blåbärstry mognar i juni

Blåbärstry. Foto: Kerstin Engstrand

Det smakar som ett mellanting mellan blåbär, hallon och svarta vinbär. Dessutom ger buskarna tidig skörd i dubbel bemärkelse, i juni, innan jordgubbarna mognar och redan andra året kan man få ihop så många bär från en planta att det räcker till en paj!

Och det är ett nyttigt bär! Mycket rikt på C-vitamin och ska ha 10% högre halt av antioxidanter än bland annat det i våra trädgårdar så vanliga blåbäret, det amerikanska. Det ska även överträffa svarta vinbärs antioxidanthalt. C-vitaminhalten ligger straxt under svarta vinbär.

Juice, pajer, sylt eller frys in för vintern! Att vissa sorter kan ses anges som bra infrysningsorter beror på att andra blir syrligare vid infrysning. De som anges vara bra infrysningsorter behåller sin sötma även efter tining.

Ibland ser man det kallas för honungsbär som kommer av engelska Honeyberry. Man kan även träffa på namnet haskap, som kommer från japanska. I Kanada, Rysssland och i Japan är blåbärstry superstort, och de kallas också för superbär på grund av sin nyttighet. Och sakta men säker får nu bäret bra fäste i Norden, särskilt i Finland och här i Sverige. Vi börjar bilda ett blåbärstrybälte!

Blommar tidigt
Tidigt på våren kommer blommorna. De är lie blyga, de hänger ner från grenarna och är svagt gula, månskensgula. Storleken varierar, från ca 5-6 mm till upp till 18 mm. Blommorna sitter alltid i par. Foto: Kerstin Engstrand
Tidigt på våren kommer blommorna. De är lie blyga, de hänger ner från grenarna och är svagt gula, månskensgula. Storleken varierar, från ca 5-6 mm till upp till 18 mm. Blommorna sitter alltid i par. Foto: Kerstin Engstrand

I växtzon 3 blommar mina blåbärstrybuskar samtidigt som mina persikoträd och jordgubbsplantor, som alla växer ute i trädgården. Alltså ingen odling i växthus eller tunnel. 2018 blommade de i början av maj, 2017 i april.

Hur bärens mogning påverkas av sen eller tidig blomning beror på värmemängden, och vattenmängden, som erbjuds därefter. Jag har hittills inte sett någon större skillnad. I år, 2018,  började mina blåbärstry gå i blått runt den 10 juni, den enormt varma maj månad gjorde sitt till.

Jag skriver börjar gå i blått. Börjar för att, som när det gäller alla bär och frukter, så mognar inte alla på en och samma gång på en planta. Men börjar innebär också när det gäller blåbärstry att bären kan se mogna ut, men inte vara det! Blåbärstry ska inte skördas direkt utan man ska vänta en till två veckor tills det är riktigt mogna. De ska vara genommogna, blåa helt igenom för att få bästa smak. Och det kan fåglarna, de är i regel före mig att smaka på bären.

Blåbärstrys vetenskaplig namn är Lonicera caerulea var. Kamtschatica. Lonicera, det visar på att det är släkt med kaprifol vilket också syns på buskarnas blad och nya skott. Dock är blåbärtsry ingen klätterväxt men den trivs utmärkt i sluttningar. Det finns även en ny sort, E-plantan Anja, som är lägre och direkt anpassad för just branter och sluttningar. Anja, som är sortskyddad (vilket betyder att du inte får föröka den) är utvald på Balsgård/SLU från en frösådd av frön erhållna från Hortus botanicus, Academiae Scientarum i Salaspils, Lettland. Observera att sorten ‘Anja’ är framtagen för att passa i slänter och inte för att ge bär. Man får bär men inte i den mängd som andra sorter ger.

 

Fler fördelar med blåbärstry
Skördedags i Kanada i provinsen Alberta.  Foto: Kerstin Engstrand
Skördedags i Kanada i provinsen Alberta. Foto: Kerstin Engstrand

De nya sorter som finns på marknaden brukar bli runt 180 cm höga, en bekväm höjd. Det är lätt och roligt att skörda! Bredden varierar beroende på sort men räkna med runt 150 cm som fullvuxna. Detta gör att blåbärstry också passar som häck eller avskiljare i trädgården. Man planterar då plantorna på ett avstånd av 100 cm. I Kanada har jag sett att många har blåbärstry som kantbuskage runt trädgårdslandet. Det ger extra lä.

Jo, busken klarar kyla bra. Minus 35 – 40 grader är inget problem, det finns också forskning som visat på hela minus 47 grader. Allmänt anges att blåbärstry trivs bättre i kallare klimat än varmare, detta är en växt som gillar riktiga vintrar! Gärna med rejält snötäcke.

Blåbärstry är härdiga buskar, klarar växtzon 7, troligen även zon 8.

Blommorna klarar också kyla mycket bra, vilket är viktigt då blåbärstry blommar tidigt på våren. Minst  -8 °C finns det belägg för. Dessutom är blommorna mycket nektarrika vilket främjar det tidiga insektslivet. I min trädgård blommar de samtidigt som krusbär och vinbär samt persikosorterna Frost och Riga. Vid denna tidiga blomning är det främst humlorna som är i farten.

Fler fördelar, blåbärstry trivs i vanlig trädgårdsjord. Den behöver alltså ingen specialjord alls. Den trivs i samma vanliga jord som vinbär trivs i.

Och den utvecklas bäst i sol eller i halvskugga. Tidig morgonsol, dvs. i österläge trivs den bra med.

Skörd
De börjar mogna. Foto: Kerstin Engstrand
De börjar mogna. Foto: Kerstin Engstrand

Bären mognar i regel före jordgubbarna, ibland samtidigt som de första jordgubbarna, allt beroende på den totala värmemängden som försommaren erbjuder. De är mogna när de är blåa helt igenom. Bären kan luras lite, se mogna ut på utsidan men från det stadiet tar det 1-2 veckor innan de är helt mogna.och som alla bär är de mogna när de lätt lossnar från sitt fäste. Och du märker om de inte är mogna, provsmaka och du vet! När det gäller blåbärstry så är ett säkert tecken att de är genommogna att de släpper nästan innan man nuddar dem, bara en lätt skakning av busken så ramlar bären av.

Blåbärstry kan bli rejält större än ett blåbär, och ser ut som ett lite avlångt blåbär med en lätt vaxad yta. Det finns nya sorter vars bär kan bli hela 3,7g ”tunga”.  Bären kommer på ettårsskotten. Buskarna ger bär långt ner i busken, även under 30 cm höjd!

Beskärning

Det är en latmansväxt, man behöver inte jobba med någon uppbyggnadsbeskärning vilket man behöver med exempelvis fruktträd. Det är först efter tre år, i alla fall efter fem år efter plantering, som det är dags att se över buskarna. Och därefter fortsätter man att beskära lätt varje år. Man beskär dels för att föryngra, dels för att glesa ut och beskärningen gör när växten är i vila under vårvintern.

Rätt skött kan en buske hålla sig i god vigör i runt 40 år.

Dessutom, skulle dina buskar bli gamla och dåliga på ett ge frukt klarar blåbärstry hård beskärning, man kan beskära ner buskarna till en höjd av 30 – 40 cm och de kommer, likt syren och fläder, att snabbt skjuta nya skott.

Gödsling

I Kanada anger man att blåbärstry är besläktad med potatis och tomat varför man rekommenderar att gödsel ges av samma sort som till tomater. Tidpunkten ska vara på våren, just efter att knopparna har börjat spricka fram.

Plantering

Plantera tidig vår så att plantorna hinner etablera sig väl inför vintern. Det går även att plantera tidig höst om du bor i södra delarna av Sverige. Som alltid ska man vattna rejält särskilt vid plantering, för dålig bevattning vid planterings- och etableringsfasen de första tre åren så kommer buskarna att utveckla ett grunt rotsystem, och därmed bli mycket känsliga för torka.

Sjukdomar och skadedjur

Blåbärstry anses vara friska, dock kan de få mjöldagg, särskilt varma somrar men då det i regel inträffar efter skörden i juni anses mjöldagg inte vara något större problem.

Fåglar är största problemet, ja de brukar ha ett gott öga till bären vi odlar. Och de är snabba, de hittar snabbt de bär som är perfekt mogna. Här räcker det inte med nät, även odlingsväv måste till. Många använder sig också av IKEAs billiga spetsgardin Lill, den använder också jag. Det händer även att fåglar, när vintern är på väg att gå över till vår, äter på vilande knoppar. Man kan då finna steglitsar och domherrar på besök. Här kan det underlätta om man har syrenbuskar i närheten, då brukar de hellre föredra syrenens fröställningar.

På våren kan kaniner och harar gnaga på grenaren varför unga buskar bör skyddas med exemelvis hönsnät.

Sorter
Blåbärstry.  Foto: Kerstin Engstrand
Blåbärstry. Foto: Kerstin Engstrand

Du måste ha flera sorter då blåbärstry kräver korspollinering för att ge rejält med bär. Du får bär även om du enbart odlar en sort men det blir mycket lite och mycket små bär. Detta är en information som oftast saknas i trädgårdsbutiker och hos nätbutiker. De nya sorter som idag tas fram i såväl Kanada som Ryssland kan pollineras av varandra. Det är dock viktigt att kontrollera att du väljer sorter som blommar vid samma tidpunkt. Det finns både tidiga och senare blåbärstrysorter.

Sätt en annan sort efter tre plantor, det brukar fungera bra. Tre av en sort, en av en annan, eller ta det säkra före det osäkra, varannan.

Det var i början av 2000-talet jag först stiftade bekantskap med blåbärstryet under ett besök vid VIR-institutets försökstation utanför St Petersburg. Då hade jag hoppats att få testa några av deras sorter men det gick inte, vilket nog var tur, de äldre sortrena var ganska sura. Än idag är många ryska sorter lätt syrliga i smaken, en smak som påminner lätt om kiwi. I Kanada forskas det mycket om blåbärstry och man har på senare tagit fram flera riktigt bra och i mitt tycke riktigt goda sorter. Det är främst vid Saskatchewanuniversitet där forskning pågår. Det ligger i provinsen Alberta, ganska ”mitt i ” Kanada. Idag är det sorten ’Aurora’ som är min favorit.

’Aurora’ är en av de första nya kanadensiska sorterna som ger mycket bra skörd, det finns flera som anger att det är den allra bästa och jag håller nog med där. Den är dessutom mycket god. Blir 180 cm hög och cirka 120 cm bred. Brukar blomma runt mitten av maj och bären kan börja skördas i mitten till slutet av juni allt efter hur våren och försommaren har utvecklat sig. Bären brukar väga runt 2 gram styck. Aurora anses också vara en extremt bra pollineringssort av andra blåbärstrysorter. Pollineras av bland annat Borealis och Honeybee. Brukar ge 5 kilo bär per fullvuxen buske.

’Honeybee’ ger ca 4 kilo bär per fullvuxen planta. Pollineras av bl.a. Aurora och Borealis. Blir cirka 150 cm hög och 120 cm bred.

’Borealis’, också den från Kanada, blir något lägre, runt 140 cm hög och 120 cm bred. Något mindre bärstorlek än Aurora, kan ge upp till 4 kilo bär per fullvuxen buske.  Anses av många vara det godaste blåbärstryet. Pollineras av Aurora och Honeybee.

Jugana är en ”ny” rysk sort som mognar i början till mitten av juli, bären blir mörkt blåa, nästan svarta. Bra sort för infrysning och kan ge upp till 3,5 kilo bär per fullvuxen buske. Är en kompakt buske, ca 150 cm hög och 190 cm bred. Pollineras av Docz’ Velikana, Strezhevchanka, Vostorg, Bakcharskij Velikan. Alla bär av Jugana mognar samtidigt och sitter kvar länge på busken.

’Bakczarskij Velikan’, blir en ganska hög buske, 190  cm och cirka 130 cm bred. Även denna ska ha mera syrlig smak än andra. Pollineras av bland annat Jugana,  Docz’ Velikana, Strezhevchanka, Vostorg. Cirka 2,5 kilo bär per fullvuxen buske.

Några andra bra sorter som mognar tidigare än mina rekommenderade kanadensiska, redan i början av juni är:

’Leningradskij Velikan’, blir ca 170 cm hög och 140 cm bred. Bären är mellanstora, väger runt 1,5 gram styck. Goda bär. Pollineras av bl.a. Morena, Nimfa och Honeybee.

’Morema’, får mycket stora, 2,5 – 3 cm långa bär. Har ganska tunt skal. Var en av de första populära sorterna. Blir en ca 150 cm hög och 120 cm bred buske.

Förökning
Sticklingar på g.  Foto: Kerstin Engstrand
Sticklingar på g. Foto: Kerstin Engstrand

Sorter som är registrerade under Plant Breeders Right får inte förökas utan tillstånd.

Sticklarna är det lättaste och snabbaste sättet att få fler plantor. Ta på sommaren toppsticklingar från halvförvedade grenar som inte burit frukt. Sätt dem i hörnen av en fyrkantig kruka fylld med vanlig jord, stick ner sticklingen så djupt som möjligt. Observera att den del som kommer under jord, den delen ska bladen tas bort ifrån. Vattna och ställ krukan på en skuggig plats. Håll jorden lätt fuktig under hela sommaren. Efter någon månad eller två har sticklingarna fått rötter. Bäst är att de får övervintra i krukan, och att krukan inför vintern får stå nergrävd i jord. Plantera om till en och en för att låta sticklingarna växa till sig.

Man kan även ta sticklingar av förvedade grenar, de tas i början av hösten och sätts på samma sätt som halvförvedade sticklingar.

Sådd, blåbärstry kan lätt förökas med frö. Det behöver inte gå igenom en köldperiod. Frigör fröet från pulpan som omger det, så det färska fröet i krukor som kan stå utomhus under en normal sommar.

OBS!

Det är stor skillnad mellan blåtry och blåbärstry! Blåtry ska du inte plantera som bärbuske eller äta av, blåtry är till skillnad mot blåbärstry lätt giftig. Blåtry heter enbart Lonicera caerulea medans blåbärstry heter Lonicera caerulea var. Kamtschatica. 

Av Kerstin Engstrand