Knippebakterios på dahlior

Knippebakterios på dahlior

Knippebakterios på dahliaknöl. Foto: Kerstin Engstrand

2021 var året då ”alla” odlade dahlior. 2021 var också året då väldigt många upptäckte att en del dahliaknölar såg märkliga ut. Märkliga knottriga utväxter, ibland i rosa, ibland i vitt fanns vid stjälkens bas. De i vitt liknar pyttesmå buketter av blomkål.

Facebookgrupper fylldes av frågor från medlemmar som undrade vad är detta?

En sak är säker, dessa utväxter ska inte finnas på en friska dahliaknölar.

Kräfta, knippebakterios eller på engelska leafy gall disease finns det flera som anser att någon bekämpning inte behövs för men går man in på sociala media så får man en annan syn, då anges det i regel att man måste slänga den drabbade knölen samt tillhörande jord. Släng det inte på komposten utan i hushållssoporna som går till förbränning.

Knippebakterios är vanligt förekommande i de flesta jordar. Det är en bakterie, Rhizobium radiobacter som även anges som Agrobacterium tumefaciens som orsakar skador. Bakterien lär tränga in i växten via skador på knölarna eller på stjälkarna. Resultatet blir knottriga utväxter.  

Denna bakterie, krongall, finns på många växter, särskilt på fruktträd och bärbuskar men även rödbetor kan drabbas. Bland blommor så drabbas även begonia, flox, lupiner och margeriter. Även pelargoner kan drabbas och då i regel svårt.

Något bekämpningsmedel finns inte men det sägs att man kan får bort bakterien om man odlar andra grönsaker, och då inte rödbetor, i ett eller två år. Det går till exempel bra att odla potatis. Kanske det var därför man förr ofta odlade två potatis och en dahlia ihop, i alla fall fick man världens vackraste potatisland.

Så hittar du knölar med stor mängd knottriga skott just vid basen, där stjälken möter knölen, så rekommenderas att kasta plantan samt den jord den närmast har vuxit i. Det finns dock de som anser att det går bra att fortsätta odla en angripen planta, och då odla den separerad i en kruka. Det finns fall där det hela har ebbat ut men det finns inte så mycket information runt detta.

Knippebakterios kan även synas på nyinköpta dahliaknölar. Ta då bild på den angripna och kontakta säljaren så att du får en ny smittfri eller pengarna tillbaka.

Text och foto: Kerstin Engstrand