3 dahlior från Chelsea Flower Show 2022

3 dahlior från Chelsea Flower Show 2022

Dahlia Strawberry Bon Bon. Foto: Kerstin Engstrand

En viktig del av världens främsta trädgårdsutställning är det stora tältet. Där ryms spännande information om växter, några idéutställningar och inte minst ett stort antal odlare som presenterar sina bästa växter och inte minst nyheter. I år föll jag för tre dahlior:  

Dahlia ‘Strawberry Bon Bon‘, anges ibland som ‘Strawberry Bo Bo’ är en halskråsdahlia, en collarette vilket medför att blomman är öppen och drar till sig insekter. Dess färg och form är utsökt. Rosa är en färg som är svår att definiera i ord men jag skulle säga att den är laxrosa som i gravad lax. Till detta laxrosa har den lite rosa och citrongult. Tyvärr svår att få tag på men den kan ibland hittas som krukodlad. Blommar rikligt och blir cirka 90 cm hög. Varje enskild blomma blir cirka 10 cm i diameter.

Dahlia ‘Mystic Dreamer’. Foto: Kerstin Engstrand

Dahlia ‘Mystic Dreamer’ är skapad av en verklig känd växtman, Keith Hammett från Nya Zealand. Mystic Dreamer ingår i en serie om sju olika. För oss är nog Dr Keith Hammett kanske mest känd för sina luktärtsorter. Att i Europa hitta dahlior framtagna i Nya Zealand är svårt, mycket för att de blommar under europeisk vinter men det går att ”lura” dem att blomma under vår sommar. Även denna är ren collarette. Färgerna förstärks av de mörkt brunsvarta stjälkarna. Blir 80 cm hög.

Seriens övriga heter Mystic Enchantment (brandbilsröd), Mystic Haze (aprikos), Mystic Illusion (starkt gul), Mystic Wonder (sammetsröd), Dream Catcher (starkt röd och rosa) och Dream Seeker (mörkt orange och rosa).

Dahlia ‘Dreamy Fantasy’ . Foto: Kerstin Engstrand

Dahlia Dreamy Fantasy, här har vi en lite tuffare dahlia, i solnedgångsfärgerna gult-rosa-korall. Även denna har mörka stjälkar som är ganska kraftiga. Blir bara 60 cm hög och går utmärkt att odla i kruka utan stöd.

Text och foto: Kerstin Engstrand