Med himlen som mål
Säg Ipomea och de flesta tänker på Blomman för dagen. I själva verket är släktet Ipomea mycket stort, runt 650 arter omfattar det och de klassas som tropiska och subtropiska.
En som man ser bilda blåa vattenfall av blommor är gryningsvindan, Ipomea indica. Har du varit på Capri så har du säkerligen noterat hur den kastar sig ner över klipporna. Blommorna är trattformade, blåvioletta när de blommar i söderns heta sol, mera ljusblå i vårt klimat. Nästan åtta cm breda blir de och man blir verkligen glad när den blommar. Och det gör den, utomhus från juni tills det är dags att ta in den strax innan de första frostnätterna är på g. För gryningsvindan är busenkel att övervintra inomhus, den stormtrivs i vanlig rumstemperatur och fortsätter glatt att blomma när den kommit in i stugvärmen, dock tar den oftast en liten paus när vårt vintermörker tar vid.
Varje blomma är utslagen en dag, och när den är på väg att vissna går det allt med i purpurrött än blått.
Det är osäkert varifrån gryningsvindan har sitt ursprung men man tror att det är Sydamerika. På italienska heter den Campanella indiana och på tyska Indishe prunkwinde men vackrast är nog det engelska namnet, Oceanblue morning glory. På Hawaii lär den kallas för Koali ‘Awa. Kollibris lär älska den!
Den är en vig klättrare som ivrigt slänger ut sina långa skott. Den ”snor” sig fram kan man gott säga, för den slingrar sina nya skott runt allt den kan finna. Ja, i länder med lite varmare klimat än vårt är den invasiv. Här odlas den bäst i en stor kruka med två stödpinnar att klättra på. Vattna regelbundet, dvs. när jorden känns torr och ge lite näring under sommaren. Trivs bäst i full sol men klarar även halvskugga. Vanlig krukväxtjord fungerar ypperligt.
Gryningsvindan känns igen på sina treflikiga blad och stjälkar som är lätt luddiga. Bladen liknar fikonblad i formen. Den säljs ibland i handeln på försommaren och ser du den så köp ett exemplar eller två. Den kan bli hela sex meter hög, alternativt lång, men det är inga problem att hålla den runt 150 -170 cm, bara den inte får för mycket gödning. På bredden täcker en planta ett utrymme av 60 – 90 cm.
Sticklingsförökas på våren. Det är ytterst ovanligt att gryningsvindan sätter frö.
Gryningsvindan är lik kejsarvindan, som dock är ettårig.
Och att den är populär, trots att den är invasiv i många länder, märks för den är ofta avbildad. Som här på en parksoffa i Vatikanens trädgård i Rom, även om det kan vara så att konstnären gjort sig egen tolkning av en kombination av kejsar- och gryningsvinda.
Av Kerstin Engstrand