‘Mt Aso’, vide med rosa kissar

‘Mt Aso’, vide med rosa kissar

snitt salix
Glödande som en vulkan, Mt Aso väcker habegär. Foto: Kerstin Engstrand

Än är det vinter, än sover vår lilla videung men snart väcks den upp. Vita, nästan silverfärgade, men kanske också en rosa! Den rosa väcker ett absolut habegär.

Det är främst i blomsterbutikerna man i januari och februari kan finna kvistar av rosa sälg. Sorten Mount Aso är skapad av den japanska blomsterindustrin och blev direkt en stor hit inför Alla hjärtans dag den 14 februari samt till mors dag i länder där mor firas tidigt på våren. Dess kissar är större än vanlig vide men som buske blir den inte så hög, normalt runt 1,5 meter hög. Namnet har den efter Japans största vulkan Aso som också är en av världens största, och är aktiv.

Foto: Kerstin Engstrand
Foto: Kerstin Engstrand

Så hittar du den i blomsterbutiken så köp! De står länge fina i en vas, oftast i över en månad. Sätter du kvistarna som snittkvistar i vatten kommer de vanligen inom en vecka att bilda rötter och det visar att du kan plantera dem. I en mörk vas bildar de snabbare rötter än i en genomskinlig. Hantera rötterna försiktigt, plantera kvistarna med rötter i höga smala krukor fyllda med vanlig såjord.

Kvist som stått i vas med vatten i  ett par veckor har bildat så här långa rötter.  Foto:  Kerstin Engstrand
Kvist som stått i vas med vatten i ett par veckor har bildat så här långa rötter. Foto: Kerstin Engstrand

Vill du inte ha kvistarna som snittgrönt kan du sätta dem direkt i jord. I jord bildar de bättre rötter än i vatten. När tjälen har gått ur jorden kan du plantera ut dem. Sedan är det bara att hoppas att de etablerar sig väl och överlever nästa vinter. Väl värt att pröva!

Ibland har även välsorterade trädgårdsbutiker och plantskolor buskexemplar. De är i regel ympade och säljs under namnet Salix chaenomeloides ‘Mt Aso’ (inget svenskt namn) men man kan även finna den som Salix gracilistyla ’Mt Aso’. Läget ska vara väldränerat och soligt. Enligt flera ska de ympade klara upp till växtzon 5. Om plantan beskärs hårt efter vårblomningen får man flera rosa kissar påföljande vår.

Mt Aso i blom. Foto: Kerstin Engstrand
Mt Aso i blom. Foto: Kerstin Engstrand

Text & foto: Kerstin Engstrand