Majsskott, söt nykomling bland mikrobladen
Har du popcornmajs kvar efter Melodifestivalens lördagsmys? Då kan du odla det senaste av mikroskott, majsskott.
Kan man verkligen odla majs av popcornmajs som köps i matbutiken? Jo men visst! Vi har testodlat majsskott och vi valde fyra ”sorter”: Två från matbutiken, en ekologisk, och en ”vanlig” samt en supersöt sort avsedd för odling utomhus för att bli extra söta majskolvar. Dessutom sorten ‘Royalty’ som är en F1 hybrid som ska vara särskilt bra att just odla som mikrogrönt.
Klargöras ska att det som i matbutiken säljs som popcornmajs är inte samma sorter som odlas fram till extra söta majskolvar. Popcornmajs är vanligen sorter med mindre smak och med hårdare fröskal.

Vi odlade i ett plasttråg. Såjord fylldes i, upp till en höjd av 2 cm. Jorden genomfuktades och majskornen såddes ut.
Vi sådde ganska glest, man kan när man odlar mikroskott så mycket tätare än vad vi gjorde.
Därefter täcktes fröna med 1 cm såjord, och även detta jordlager genomfuktades och locket sattes på. Dags för ivrig väntan!.

Efter fyra dagar hade cirka en tredjedel av fröna grott, det gällde samtliga tre sorter.
Majs är roliga att betrakta när de gror, först kommer små svagt gula piggar upp ur jorden.

Därefter bildar de som smala rör, oftast med en skimrande vattendroppe på toppen.
Efter tio dagar ser de mera ut som timotejblad. Godast är bladen om de skördas när de är ca sju cm höga. Efter en vecka hade i stort sett alla frön grott, bäst grodde supermajsen och Royalty, alla frön av alla, medan popcornmajsen hade en grobarhet av ca 75%. Å andra sidan är popcorns majs billigt.
10 dagar efter sådd, och det var dags att provsmaka. Nu hade Icas vanliga popcornmajs växt till sig mest.

Vad smakar de?
De ekologiska smakade mest som – gräs.
Icas popcornmajs hade en svag smak av ängssyra, en smak vi gillar.
‘Royalty’ smakade bra och hade också en svag smak av ängssyra, Royalty var sötare än de vi hade köpt som popcornmajs men inte så söt som de supersöta.

Slutligen de extra fina supersöta smakade sött, en av smaktestarna sade honung!
Majsskott är trevligt att variera med gentemot ärtskott, dock är majs just nu lite dyrare att grodda än ärtskott. Vanligen använder man ju vanliga gula kokärter att grodda.
Läs om att grodda gula ärter.
Text och foto: Kerstin Engstrand