Majsskott, söt nykomling bland mikrobladen

Majsskott, söt nykomling bland mikrobladen

Foto: Kerstin Engstrand

Har du popcornmajs kvar efter Melodifestivalens lördagsmys? Då kan du odla det senaste av mikroskott, majsskott.

Kan man verkligen odla majs av popcornmajs som köps i matbutiken? Jo men visst! Vi har testodlat majsskott och vi valde fyra ”sorter”: Två från matbutiken, en ekologisk, och en ”vanlig” samt en supersöt sort avsedd för odling utomhus för att bli extra söta majskolvar. Dessutom sorten ‘Royalty’ som är en F1 hybrid som ska vara särskilt bra att just odla som mikrogrönt.

Klargöras ska att det som i matbutiken säljs som popcornmajs är inte samma sorter som odlas fram till extra söta majskolvar. Popcornmajs är vanligen sorter med mindre smak och med hårdare fröskal.

Foto: Kerstin Engstrand
Foto: Kerstin Engstrand

Vi odlade i ett plasttråg. Såjord fylldes i, upp till en höjd av 2 cm. Jorden genomfuktades och majskornen såddes ut.

Vi sådde ganska glest, man kan när man odlar mikroskott så mycket tätare än vad vi gjorde.

Därefter täcktes fröna med 1 cm såjord, och även detta jordlager genomfuktades och locket  sattes på. Dags för ivrig väntan!.

Små piggar tittar fram, majsen börjar gro! Foto: Kerstin Engstrand
Små piggar tittar fram, majsen börjar gro! Foto: Kerstin Engstrand

Efter fyra dagar hade cirka en tredjedel av fröna grott, det gällde samtliga tre sorter.

Majs är roliga att betrakta när de gror, först kommer små svagt gula piggar upp ur jorden.

Som små rör! Foto: Kerstin Engstrand
Som små rör! Foto: Kerstin Engstrand

Därefter bildar de som smala rör, oftast med en skimrande vattendroppe på toppen.

Efter tio dagar ser de mera ut som timotejblad. Godast är bladen om de skördas när de är ca sju cm höga. Efter en vecka hade i stort sett alla frön grott, bäst grodde supermajsen och Royalty, alla frön av alla, medan popcornmajsen hade en grobarhet av ca 75%.  Å andra sidan är popcorns majs billigt.

10 dagar efter sådd, och det var dags att provsmaka. Nu hade Icas vanliga popcornmajs växt till sig mest.

Foto: Kerstin Engstrand
Foto: Kerstin Engstrand
Vad smakar de?

De ekologiska smakade mest  som –  gräs.

Icas popcornmajs hade en svag smak av ängssyra, en smak vi gillar.

‘Royalty’ smakade bra och hade också en svag smak av ängssyra, Royalty var sötare än de vi hade köpt som popcornmajs  men inte så söt som de supersöta.

*Royalty'. Foto: Kerstin Engstrand
*Royalty’. Foto: Kerstin Engstrand

Slutligen de extra fina supersöta smakade sött, en av smaktestarna sade honung!

Majsskott är trevligt att variera med gentemot ärtskott, dock är majs just nu lite dyrare att grodda än ärtskott. Vanligen använder man ju vanliga gula kokärter att grodda.

Text och foto: Kerstin Engstrand

Liknande artiklar