Naturens tecken ger dig en slapp vår
Kan man sätta potatis nu? När ska man börja räfsa? Det är några av de vanligaste frågorna på våren. Våren och trädgårdslusten slår ut samtidigt och de flesta börjar för tidigt. Undrar ibland varför man inte kan ge sig till tåls. Mossan måste tydligen bort samtidigt som vårsolen gör entré. Njut istället av solen och vänta på naturens egna vårtecken – de är de bästa vägledarna när det gäller vårarbetet i trädgården. De vårliga bestyren blir så mycket enklare och risken för bakslag betydligt mindre. Du vinner inget på att stressa naturen! Följ Kerstin Engstrands Latmanstips:
De här vårtecknen lärde jag mig av min mormor och min far. Och jag har sedan jag började odla alltid följt dem så jag kan garantera att de fungerar.
När tussilagon, ett av våra käraste ogräs, blommar har tjälen gått ur jorden. Då kan man börja plantera buskar och träd. Skugga gärna de nyplanterade mot den starka vårsolen med juteväv, fiberduk eller kanske med en läskedrycksback.
När myrorna vaknat till liv och gräset börjar växa, då håller temperaturen 8-10 grader och då vaknar också mördarsnigeln. Dags att börja bekämpa den.
Vitsippan kallas också fagningsblomma. Är man för ivrig och börjar räfsa innan vitsippan slår ut möts man av våt, klibbig jord. Så vänta på vitsippan, det lönar sig. Hon visar att jorden har torkat upp alldeles lagom och att det är dags att räfsa bort höstens sista gamla löv från rabatterna och gräsmattan samt klippa ner perennernas vissna fröställningar. Och inte nog med det, när vitsippan blommar så brukar mördarsniglarna vara uppe och visa sig. Dags att gå på spaning!
När björkens löv är stora som musöron är det dags att skära ner rabattrosor och perenner kan planteras ut.
Körsbärsträden slår ut samtidigt med darwintulpanerna och de klär verkligen varandra. Nu är det en bra tid att så sallat och ärter som inte är alltför värmekänsliga. Potatisen sätts i jorden. Jorden klibbar inte längre fast vid redskapen.
Häggens underbara doft signalerar att nu är det dags att så bönor och zucchini samt att plocka fram näckrosen och väcka den till liv.
Efter mitten av juli ska du inte längre gödsla dina växter med gödsel som innehåller kväve (N), då avmognar de sämre inför vintern, med vinterskador som följd. Två undantag dock: gräsmattan och jordgubbarna .
Text och foto: Kerstin Engstrand