Odla en minidjungel, knaprig djungelgurka

Odla en minidjungel, knaprig djungelgurka

Djungelgurka från Mexiko! Foto: Kerstin Engstrand

Minimelon eller minigurka, pepquiño eller numera djungelgurka på svenska kan man äta hur många som helst av och mycket roligare att servera som tilltugg än klassiska chips. Smakar gurka och rolig att blanda in i en sallad men också fritera!

Den är liten och knaprig, blir 3–5 cm lång och odlas som gurka i växthus men ger även mycket bra skörd odlad i en stor kruka på balkong eller annat skyddat och soligt läge. Att den kallas för djungelgurka förstår man när man odlar den, den skapar snabbt en snårig liten minidjungel. Är en klättrare så den behöver stöd men är inte så skör som den ser ut, den är tuffare än man tror. Och mycket lättodlad.

Blir en nätt planta som ger rikligt med frukt. Foto: Kerstin Engstrand
Blir en nätt planta som ger rikligt med frukt. Foto: Kerstin Engstrand

Melothria scabra heter den egentligen. Har sitt ursprung i Sydamerika och Mexiko, man kan ibland se att den kallas för Sydamerikansk vattenmelon eller Mexican Sour Ghurkin. Sandiita är det spanska namnet. Det finns de som tycker den har en lätt sötsur smak. Jag tycker den är knaprig och frisk. Troligen beror smakskillnaden på hur den har odlats.

Vi odlar den som ettåring men i Mexiko är den flerårig. Rötterna liknar dahliarötter och de kan övervintras på samma sätt som dahlia och jätteverbena (länken öppnas i nytt fönster när du klickar på den).

Den trivs också i en kruka samodlad med parakrasse (länken öppnas i nytt fönster när du klickar på den), då får du en riktig partykruka!

Från sådd till skördeklara minigurkor tar det 70 dagar. Dra upp plantorna inomhus innan utplantering.

Småplanta av djungelgurka. Foto: Kerstin Engstrand
Småplanta av djungelgurka. Foto: Kerstin Engstrand

Grobarheten är god, så i mars eller i början av april, även förkultivering i maj brukar ge bra resultat. Använd såjord. Det kan ta upp till 14 dagar innan fröna gror men vanligen gror de inom 5 till 7 dagar. Fröna behöver inte blötläggas innan sådd. Viktigt är att hålla sådden vid en temperatur av ca 22–25°C, efter groning bör plantorna stå svalare, ca 20°C.

Växtsättet liknar gurkor.  Foto: Kerstin Engstrand
Växtsättet liknar gurkor. Foto: Kerstin Engstrand

Den växer snabbt och behöver stöd. Bästa skörd får man om man toppar plantan efter två blad, då bildas sidoskott. Ta därefter bort andra sidoskott som bildas. Vill du inte bli dränkt av pyttesmå minimelongurkor så låter du bli att toppa plantan.

Första djungelgurkan på G. Foto: Kerstin Engstrand
Första djungelgurkan på G. Foto: Kerstin Engstrand

Utplanteras när risken för nattfrost är över. Brukar bli ca 150 cm hög, vill den växa sig högre är det bättre att toppa den. Jag brukar plantera den i 30-liters krukor fyllda med Hasselfors U-jord. och som sagt, den går att övervintra.

Och ja, det är denna som Marie Mandelmann brukar lägga in. Deras recept hittar du här (länken öppnas i nytt fönster när du klickar på den).

Text och foto: Kerstin Engstrand