Odla te!

Odla te!

Tebuske i blom, redan som tvåårig låg planta blommar den. Foto: Kerstin Engstrand

På 1700-talet försökte blomsterkungen Carl von Linné att odla te i Sverige. Hur det gick för honom vet jag inte, troligen bra om han hade plantorna i ett orangeri. Te är världens vanligaste dryck efter vatten.  Det sägs att det bara behövs vatten och lite tålamod för att få möjlighet att avnjuta denna utsökta dryck. Tålamodet syftar på att man måsta klara av att vänta några minuter medan bladen drar. Vi tipsar dig om ytterligare ett tålamod, ett roligt sådant, att själv odla några plantor te!  Och som tack för din nyfikenhet kan du få njuta av det finaste av alla teer, vitt te.

Vitt te finast
Foto: Kerstin Engstrand
Foto: Kerstin Engstrand

Vitt te görs på de översta bladen på busken, det finaste teet och det ska vara de två toppbladen och en bladknopp! Det skördeförfarandet kallas för ”two leaves and a bud”. Tar du tre blad och en knopp anses teet vara av sämre kvalitet då det tredje bladet på varje topp är lite större. Tebladen ska vid framställande av vitt te torkas vid låg temperatur direkt efter att de har skördats. De behandlas inte alls, vilket gör att de behåller stor del av de nyttiga ämnena. Vitt te innehåller mer antioxidanter än andra tesorter. Och smaken är mild, mycket mild. Delikat skulle nog en kännare säga. Svart te görs på jästa och torkade blad. Grönt te görs på ojästa blad.

Torkade teblad innehåller 2- 5 % koffein och 13-15% garvsyra

De finaste bladen ska skördas tidigt på morgonen, i morgondagg. Vill du skapa ett verkligt fint vitt te ska du bara skörda de nyaste skotten. Bara de minsta bladen. Så skapas ett te som kallas för Silver needles. Vanligen skördas dessa skott på våren och kännare säger att detta te just smakar – vår. Andra säger att det får en smak av honung och melon. Bladen torkas vanligen i utomhus i solsken i fyra dagar och bladen ska då även dofta av honung och melon. Och vilken färg får vitt te? Jo, nästan som guld!

I vårt klimat kan det vara svårt att torka bladen i solen i fyra dagar. Då finns en genväg, låt bladen bara torka i en kvart i solen, och hetta därefter upp dem i en torr stekpanna i några minuter, max sex minuter. Bladen ska då vara mjuka.

De torra, mjuka bladen ska sedan delas alternativ rullas. Väljer du att rulla dem kan du roa dig med en viktig tradition, att rulla bladen i en form som blir just ditt signum! Lättast är förstås att rulla dem så att de ser ut som smala barr, som Silver needles, men det kända teet Gunpowder är rullat som små oregelbundna kulor.  Därefter får de torka i vanlig rumstemperatur i 24 timmar. Sedan är de färdiga att avnjuta!

Man behöver en tesked torkade teblad till en kopp te på 2,5 dl vatten. Vattnet ska ha en temperatur av 80 grader, vattnet ska bort från värmen så fort det har kokat upp, och bladen ska dra i tre minuter. Vanligen kan bladen användas flera gånger efter varandra, upp till tre om de är av hög kvalitet. Självklart använder man sig att så friskt och mjukt vatten som möjligt.

Hur många buskar behöver jag då till min teodling?

Te, Camellia sinensis, odlas kommersiellt som en buske men egentligen är den ett träd som kan bli över tio meter högt och kan uppnå den hedervärda åldern av 100 år! Som du noterat heter te Camelia sinensis och är alltså släkt med den vackraste av alla blommor, kamelian (Camellia japonica). Det finns en mängd namnsorter av te.

Te odlas i över hela världen, i England och numera sedan ett par år tillbaka även på Gotland! De största teproducenterna ligger i Asien, som Kina, Indien och Sri Lanka. Kenya är världens tredje teodlarnation. Oftast anges att te trivs bäst i lätt sur jord med ett pH-värdet på 4,5–5,5. Jag odlar mina i vanlig såjord och det har gått utmärkt. Plantor finns ibland att köpa i välsorterade trädgårdsbutiker och på trädgårdsmässor. Jag brukar vattna med regnvatten.

En annan fördel med te är att den trivs på hög höjd, där den växer långsammare och blir mera smakrik. Den trivs i hög luftfuktighet. Te vill växa i fuktig men inte blöt jord, därför är sluttningar extra bra. Frost är inte heller bra, då skadas de värdefulla bladen. Övervintras bäst i 15 grader men den botaniska trädgården i London, Kew, har ett antal plantor som har klarat minus sju grader. Jag tar in min planta när frostnätterna är på väg. Den klarar sig bra inomhus i vanlig rumstemperatur bara den får några lätta duschar av blomvattenflaskan. Men pass på när du tar in plantan, i regel får den då spinn som syns som mycket tunt och fint spindelväv på plantan. Duscha med såpvatten kan då få bukt med problemet, ta 0,5 dl vanlig såpa (gul eller grön) till 10 dl vatten. Duscha även plantan ofta med vanligt vatten, glöm inte bladens undersida.

Spindelväv tyder på spinnangrepp. Foto: Kerstin Engstrand
Spindelväv tyder på spinnangrepp. Foto: Kerstin Engstrand

Sol, skugga och värme. För att bladen ska utveckla de viktiga eteriska oljorna som finns behövs sol och skugga, därför ser man i Asien ofta träd planterade bland teodlingarna.

Sticklingförökas
Te tål beskärning. Foto: Kerstin Engstrand
Te tål beskärning. Foto: Kerstin Engstrand

Vanligast är att föröka te med sticklingar. Te tål beskärning, därför brukar man beskära plantorna så att de blir maximalt 150 cm höga, det vill säga lagom skördehöjd. En 30 cm hög planta är i regel två år gammal.

Har du tur kan din planta sätta frö. Mogna frön är ganska stora, ljusbruna och runda. Du märker när de är mogna, då faller de av plantan. Om du vill så dem är ett bra knep att först blötlägga dem i ett dygn. Det vill säga lägg dem i ett glas vatten. I regel flyter de, man kan då putta på dem så kommer de att sjunka ner. Därefter läggs fröna på hushållspapper som ska vara fuktigt. Lägg hushållspappret med fröna i en plastpåse och där du kan hålla daglig uppsikt över dem. När fröna börjar se lite spruckna ut är det dags att så dem. Fyll en kruka med såjord och täck fröna med cirka 2 cm jord. Håll jorden fuktig men den ska inte vara blöt. Efter ett par månader brukar fröna ha grott. Har de inte grott efter två månader kan du ställa sådden i kylskåpet ett par veckor för att därefter återigen ställa sådden i rumstemperatur.

Och sist men inte minst, det gör inget om busken inte blir så stor att det räcker att skörda blad till en kopp te. Varför inte det? Jo, blommorna, tebusken blommar på hösten, oftast är den i full blom i oktober. De är vackra små vita blommor som doftar friskt och gott! De är en ynnest att få uppleva.

Text och foto: Kerstin Engstrand