Värmande potatis- och purjolökssoppa

Värmande potatis- och purjolökssoppa

Purjolök går utmärkt att skörda även under vintern. Foto: Kerstin Engstrand

Nyskördad purjolök är grönare än köpt. Riktigt mycket grönare. För den är bara några minuter gammal. Lägger du till egenodlad potatis, timjan och vitlök, ja då får du en gourmetsoppa som inte går att köpa för pengar.

Denna klassiker, den franska potatis- och purjolökssoppan, är oerhörd god. Och mättande. Jag vill ha den lite grov i strukturen men den kan självklart göras så finfördelad som just du vill ha den. Självklart går det utmärkt att göra den utan kött.

3 hela purjolökar

600 gram potatis

2 – 3 klyftor vitlök

150 gram rökt pancetta, sidfläsk eller bacon

1 tsk torkad timjan eller 1 matsked färsk timjan

Cirka 6 dl hönsbuljong

6 dl standardmjölk eller 4 dl mjölk och 2 dl grädde, även matlagningsgrädde eller havregrädde går utmärkt

Salt, peppar

Olivolja och smör

  1. Ansa och skölj purjolökarna väl. “Bläddra” det gröna, oftast sitter lite jord och grus mellan bladen.
  2. Strimla purjolöken samt skiva potatisen. Jag skalar aldrig egenodlad potatis.
  3. Fräs purjo och vitlök i en blandning av olivolja och smör.
  4. Tillsätt potatis, timjan, buljong och mjölk, låt sjuda i cirka 15 minuter.
  5. Mixa soppan.
  6. Klipp/skär bacon/sidfläsk i strimlor och fräs.
  7. Häll i grädden och låt koka upp.
  8. Tillsätt sidfläsk/bacon, smaka av och tillsätt eventuellt salt och peppar.

För extra sting kan man fräsa vitlöken med baconet istället för att låta vitlöken koka.

Servera med ett gott bröd.

Text och foto: Kerstin Engstrand