Pampasgräs, trendig höjdare som är en klar utmaning

Pampasgräs, trendig höjdare som är en klar utmaning

Pampasgräs Foto: Kerstin Engstrand

Plötsligt så finns det i mäklarnas bostadsannonser, i försäljningsmontrarna på inredningsdesignmässan Formex och i blomsterbutikerna, ett högt och mycket luddigt gräs. När man tar på de jättestora vipporna känns det nästan som päls. Pampasgräset har kommit in i våra hem. Torkade sådana.

Att det heter pampasgräs är för att det växer vilt på den sydamerikanska pampas, i Argentina, Uruguay och Brasilien. På många håll i världen räknas pampasgräset som invasiv, dock inte i vårt klimat. I varmare länder räknas den även som en brandrisk! Här är det en utmaning att få det att övervintra.

Pampasgräset , Cortaderia selloana, ser vi ofta i trädgårdar runt medelhavet, i England och i Danmark. Här i Sverige är det få som har lyckats få det att övervintra. Kanske du blir en av de lyckliga att få det både i blom och att övervintra flera år i rad?

Vanligast är vita vippor men det finns även sorter som går i svagt rosa. En välmående planta blir ca 2,5 meter hög. Det finns även lägre namnsorter som ’Pumila’ som bara blir ca 1,5 meter högt och troligen lättare att hantera här i Sverige.

På hösten, från september och framåt blommar pampasgräset.

Torkade blomax av pampasgräs. Foto: Kerstin Engstrand
Torkade blomax av pampasgräs. Foto: Kerstin Engstrand

Så här vill pampasgräset växa:

Läge: Full sol, jorden ska vara väldränerad. Bra trädgårdsjord trivs den i.

Skötsel:

Den stora bladmassan gör att pampasgräset är ganska törstig.

Ge extra näring under växtsäsongens första del, fram till mitten av juli.

I vårt klimat vissnar pampasgräset ner under senhösten och vintern. Så ska den få vara, först till våren när nya blad börjar springa fram är det dags att klippa bort det vissna. För att underlätta övervintringen kan man binda ihop plantan med grovt snöre och klä in den i odlingsduk. När du skär ner din övervintrade planta så var försiktig, gräset är mycket vasst, minst sagt rakbladsvasst! Det är därför det har fått släktnamnet Cortaderia, från spanska cortadera som betyder huggjärn. Klipps pampasgräset ner på hösten är det stor risk att plantan ruttnar.

Ett annat alternativ är att odla det i stora krukor och låta plantan övervintra frostfritt.

Av Kerstin Engstrand