Vattenkrasse, pepprig och lättodlad

Vattenkrasse, pepprig och lättodlad

Vattenkrasse. Lägg märke till de små vita blommorna. de går också att äta. Foto: Kerstin Engstrand

Vattenkrasse/ källfräne, Nasturtium officinale (hette tidigare Rorippa nasturtium aquatium) är god till allt där den kan avnjutas nyskördad fräsch men aldrig ihop med något kladdigt som en sås. Lägg den på en bit grillat kött, på fisk eller i salladen. Ju mer man plockar, desto mer växer den!

I större delen av landet får vi odla den som ettårig, skörda skotten när de är späda och har friskt gröna blad. Den får pepprigare smak när den blommar. Blommorna är vita.

Lättförökad med sticklingar som får bilda rötter i ett glas med vatten. Trivs bra i halvskugga och skugga. Går även lätt att dra upp från frö. En påse frö räcker till hundratals plantor. Så fröna på ett djup av  0,5 cm. Sådden får inte torka ut!

Tidig vår och under hösten kan den med fördel odlas i växthus/odlingstunnel.

Blir ca 20 cm hög så välj en vid kruka. Du kan börja skörda när plantan blivit ca 5 cm hög.  Till skillnad mot kryddor (som ska skördas i torrt och varmt väder) blir vattenkrasse godast om bladen skördas när det är svalt ute.

Och som sagt, ju mer du plockar desto fler skott bildar den!

Vill inte torka ut, odla den i balkongjord med krukan ståendes i ett djupt fat där vattennivån alltid är ca 2-3 cm eller med vattenkristaller inblandade i jorden. Gödselvattna en gång per månad.

Trivs utmärkt i halvskugga.

Den kan också i zon 1 odlas på friland, i kanten av en bäck eller en damm/sjö.

Färska nyskördade skott förvaras i 4°, går utmärkt i en plastpåse.

Av Kerstin Engstrand