Pinjekotten som dekoration

Pinjekotten som dekoration

I terrakotta. Foto: Kerstin Engstrand

I Italien är det en tradition att ha något dekorativt på entrépelarna till trädgården, en på vardera sidan om porten. Bland annat är just pinjekotten vanlig. Redan de gamla etruskerna gjorde pinjekottar i terrakotta och då talar vi om redan för minst 2500 år sedan. Varför då? Jo, pinjekotten har varit, och är, symbol för fruktbarhet och odödlighet.

Ett självklart val vid porten, en på vardera sidan. Foto: Kerstin Engstrand
Ett självklart val vid porten, en på vardera sidan. Foto: Kerstin Engstrand

I Rom finns det mängder av fontäner, i centrum nästan en i varje gathörn och självklart finns det även en i formen av en pinjekotte. Den finns i närheten av “skrivmaskinen”, på Piazza San Marco. Inne i Vatikanen, i en del av Vatikanmuseet, i Cortile della Pigna, kan man beskåda en enorm pinjekotte som ursprungligen varit en del av en fontän. Den är tillverkad av brons och lär vara fyra meter hög. Man tror att den är från  samt från år 100 e.Kr. Den flankeras av två påfåglar, även de gjorda av brons. Denna enorma pinje vet man inte så mycket om men det sägs att den antingen lär ha hittats i närheten av Pantheon eller till och med är gjord av brons från Pantheons tak. Nåväl, den kom i alla fall till sin nuvarande plats år 1608.

Pinjefontänen i Vatikanen.  Foto: Kerstin Engstrand
Pinjefontänen i Vatikanen. Själva kotten är fyra meter hög. Foto: Kerstin Engstrand

Även i svenska kyrkor kan man se pinjekottar som dekoration. Bland annat i domkyrkan i Karlstad. Som kristen symbol stod den redan för 1900 år sedan för växande och liv.

Numera ser man den även som dekoration inomhus. Julen 2020 hade Svensk tenn en grön som sålde slut direkt. Själv föredrar jag dem röda.

Foto: Kerstin Engstrand
Siciliansk pinecone. Foto: Kerstin Engstrand
Dekorativ pinjekotte ur Svensk tenns sulsortiment 2020.
Dekorativ pinjekotte ur Svensk tenns sulsortiment 2020.

 

Av Kerstin Engstrand