Odla ärtskott – snabbt och billigt

Odla ärtskott – snabbt och billigt

Odla ärtskott, snabbt och billigt! Foto: Kerstin Engstrand

Gröna ärtskott dök upp på fina restaurangers mattallrikar någon gång i början av 2000-talet, eller var det ännu tidigare? Nåväl, där låg de, ofta två i kors. Där ligger de fortfarande, dock idag i större mängd men numera även på lunchmatsalens rätter. Vackra, fräscht vårgröna. De finns även i matbutikens sortiment och oftast då under rubriken gourmetgrönsaker. 100 gram för 25 kronor.

Att svenskodlade ärtskott finns att köpa hela året visar på att de är mycket lättodlade. Men efterfrågan verkar var stor för det importeras även ärtskott från Thailand, Tyskland, Peru, Ungern, Italien, Grekland, Holland, Frankrike, Spanien, Danmark, Kina och Brasilien.

Lätt som en plätt, på köksbordet odlar vi!

Det är lätt att odla ärtskotten själv, även på vintern. De blir fina utan växtljus. Våra här på bilderna i denna artikel har grott och vuxit under köksbordets armatur, försedd med en helt vanlig LED-lampa.

Du behöver inte köpa särskilda ärter från trädgårdsbutiken, vanliga från matbutiken går helt suveränt bra. Vanliga gula eller gråärter spelar ingen större roll även om jag tycker gråärtens skott smakar lite bättre.

Foto: Kerstin Engstrand
Foto: Kerstin Engstrand

Då har du råvaran, ärter att gro. Till det behöver du lite jord eller hushållspapper att odla på. Kärl att odla i kan vara precis vad som helst, en plastbunke, en plastlåda eller en vacker skål eller varför inte en vacker gammal sopptallrik. Eller en soppterrin? Kärlet behöver inte ha hål i botten.

Fukta jorden/ hushållspappret väl, det ska vara fuktigt men inte blött. Bred därefter ut ärterna tätt tätt.

Därefter täcks de över med plast. Jag tar alltid en plastpåse och lägger löst över. Då får odlingen luft och möglar inte. Så får den stå där mitt på köksbordet under taklampans sken. Snart, mycket snart börjar de gro. Detta är ett roligt nöje att följa!

Foto: Kerstin Engstrand
Foto: Kerstin Engstrand

Kom ihåg lista:

  1. Ärter
  2. Jord/hushållspapper/bomull
  3. Ljus, från taklampan som hänger över köksbordet eller från diskbänkens belysning eller från fönstret.
  4. En bunke av något slag.
  5. En plastpåse, oanvänd
  6. Vatten

Efter åtta dagar: 

De ljusa raka skotten med ett par bladbar i toppen brukar odlare kallar salladsärtskott.

Foto: Kerstin Engstrand

Dag 8: Nu kan man tjuva några skott. Bryt av dem precis över ett blad så kommer de fortsätta att växa fint. Foto: Kerstin Engstrand

Nu går det fort: Efter ytterligare en dag, dag 9:

Foto: Kerstin Engstrand

Foto: Kerstin Engstrand

Skott som är runt sju centimeter höga tycker de flesta smakar bäst, tio centimeter är också helt okej. Blir de högre utvecklar de ganska många klängen.

Nu får vi äta rejält med skott. Nu har de ändrat karaktär. Låter man skotten växa vidare blir de kraftigare och får många klängen. Nu kittlar klängena i halsen om man äter dem och  då förstår man varför branschen kallar dem för just dekorationsärtskott. Men ärtsmaken är det inget fel på.

Foto: Kerstin Engstrand

    Foto: Kerstin Engstrand

I regel kan man utan problem klippa av skotten två gånger. Glöm inte att vattna, när skotten växer till sig ökar också rotmängden. Skotten är goda råa eller lätt frästa i lite smör, kanske med lite egenodlad vitlök som extra krydda.

Foto: Kerstin Engstrand
Foto: Kerstin Engstrand

Så här ser rotsystemet ut efter 45 dagar i en liten skål! Denna sådd påbörjades den 10 februari och bilden nedan togs den 26 mars. Tre gånger hade skotten klippts av. Är det plusgrader ute kan de nu planteras ut i trädgårdslandet, de kommer att fortsätta växa där men inte ge någon större skörd av ärter.

Foto: Kerstin Engstrand
Foto: Kerstin Engstrand

Sugen att odla mer? Odla majskott av popcornmajs. Eller odla popcorngräs!

Text och foto: Kerstin Engstrand