Purjo- & gräslökspaj
Detta är en lyxig och mycket grön paj då den kräver mycket gräslök. Gräslöken brukar komma igång fint i slutet av maj. Finns det en rejäl tuva gräslök i trädgården går vi ut och skattar den ordentligt nu när den är som finast. Att finklippa gräslöken brukar vara ett uppskattat inslag i matlagningen. Men denna paj går även utmärkt att göra på fryst gräslök och fryst purjolök. Det är en av våra största favoriter.
Pajdeg:
- 1,5 dl vetemjöl
- 1,5 dl grahamsmjöl
- 100 gram smör, rumsvarmt
- 0.5 dl vatten
Fyllning:
- 2 medelstora purjolökar
- 1 liten gul lök
- 1 ordentlig knippa gräslök
- 2 msk smör
- salt
- 1 tsk citronpeppar eller svartpeppar
- 7 dl riven grevéost
- 6 ägg
- 3 dl vispgrädde
- 3 dl mjölk
Totalt brukar det ta 1 timme 45 minuter att laga denna paj varav 45 minuter är aktiv tid.
1. Kör degingredienserna i mixer tills en boll bildas.
2. Sätt ugnen på 175 grader.
3. Lägg degbollen i en plastpåse och låt vila i kylskåpet i cirka en halv timme.
4. Skölj purjon och gräslöken väl.
5. Skiva purjon tunt
6. Hacka den gula löken fint.
7. Klipp gräslöken mycket fint.
8. Ta fram degen ur kylskåpet. Klä pajformen med degen. Nagga bottnen lätt med en gaffel. Förgrädda pajskalet nederst i ugnen i ca 15 minuter.
9. När pajskalet tas ut ur ugnen sänks ugnsvärmen till 150 grader.
10. Smält smöret i en större panna. Fräs lök, purjo och gräslök i några minuter.
11. Lägg lökfräset i botten på pajformen.
12. Riv osten och strö över den över lökfräset.
13. Vispa samman ägg, mjölk och grädde. Häll blandningen över grönsaksfräset.
14. Grädda i ca 50 minuter. Pajen är färdig när äggblandningen har stelnat och fått fin färg. Eventuellt kan man mot slutet av gräddningen lägga en bit folie över pajen.
Text och foto: Kerstin Engstrand